4 iulie 2022
36.5 C
București

Agenda culturală a MNLR, perioada 16 – 22 mai 2022

De citit...

Evenimente cu public

 • Luni, 16 mai 2022, ora 18.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Juan Rulfo | 105 ani de la naștere

Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, vă invită să participați la o întâlnire cu povestea vieții și operei scriitorului mexican Juan Rulfo, autor care a reprezentat o adevărată fascinație pentru marii scriitori ai lumii, printre care și scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, pentru generații de cititori care i-au parcurs cărțile, dar și pentru traducători și regizori.

Juan Rulfo s-a născut în Sayula, în statul Jalisco din Mexic, la 16 mai 1917. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii mexicane și universale de secol XX. Își începe studiile în Jalisco, iar apoi le continuă în Guadalajara, unde intenționa să rămână și pentru a urma cursurile universitare.

A fost însă nevoit să se mute în Ciudad de Mexico, unde s-a angajat la Secretariatul Guvernului Mexicului. Pe lângă activitatea de scriitor, Juan Rulfo este cunoscut și ca fotograf, adunând peste 6000 de negative. Debutează în 1953 cu „Câmpia în flăcări”, volum urmat de capodopera „Pedro Paramo”, în 1955, și de volumul „El gallo de oro”, al cărui scenariu a fost scris de Gabriel Garcia Marquez și Carlos Fuentes. În 1970 primește Premiul Național pentru Literatură, iar zece ani mai târziu este primit în Academia Mexicană.

La eveniment, vor lua cuvântul Excelența Sa, domnul José Guillermo Ordorica Roble,  ambasador extraordinar și plenipotențiar al Mexicului în România, lect. univ. dr. Aura Cristina Bunoro (Universitatea din București), conf. dr. Ilinca Ilian (Universitatea de Vest, Timișoara) prin Zoom. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Melania Stancu (Universitatea din București).

Pentru detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451.

 • Marți, 17 mai 2022, ora 18.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Saudades. Grădina desfătărilor de Cora Botezatu

Prezintă: prof. univ. dr. Ioana Crăciun-Fischer, filolog, poetă, traducătoare și graficiană, și Nicolae Băciuț, poet, editor, directorul Direcției de Cultură Mureș.

„Poezia mea provine de dincolo de mine, dintr-o întârziere biografică, un decalaj flagrant față de propria mea ființă. Se vorbește despre oameni care s-au întors din stări de comă prelungită, total diferiți față de cei care erau atunci când au intrat în acea stare, ceea ce mă face să cred că exilul a fost până la urmă, din punctul de vedere al literaturii mele, o asemenea stare prelungită, o formă de comă literară. Revenirea în România și reapucarea de scris au coincis, de fapt, cu regăsirea conștiinței mele poetice (martirizate de ciclurile trăirii coșmarului ceaușist și apoi a exilului, care mi-au impus distorsionări de proporții) asistând, oarecum, din culise, la o reunificare a mea cu o parte a spiritului meu pribegit”, scrie Cora Botezatu în Art Statement, cuvântul de final din cartea Saudades, Grădina desfătărilor.

 • Marți, 17 mai 2022, ora 19.30
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Un poet, un prozator, un vin | proiect nou la MNLR

Participă: Tatiana Ernuțeanu, Liviu G. Stan
Moderator: Doina Ruști

 • Miercuri, 18 mai 2022, ora 18.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Conferința „Miorița – The Magic Lambkin – O Baladă de Vis”, susținută de Adrian George Sahlean. „Dincolo de referințele folclorice specifice, Miorița relevă fantezii și impulsuri inconștiente psihice universale”, afirmă Adrian George Sahlean.

 • Joi, 19 mai 2022, ora 18.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Omul-aripă de Cristina Chirvasie, al doilea volum din colecția Revoluția Modelelor, apărut sub auspiciile Fundației Culturale Memoria.

La eveniment vor participa: Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, violonistă și cercetătoare CNSAS, Costion Nicolescu, teolog și eseist, Nicolae Mărgineanu, regizor, și Cristina Chirvasie, realizatoarea proiectului Revoluția modelelor.

 • Vineri, 20 mai 2022, ora 17.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Remember Ileana Vulpescu

În Grădina MNLR va avea loc un eveniment dedicat personalității și operei scriitoarei Ileana Vulpescu. Participă: Dorina Lazăr, Adriana Trandafir, Ioan Cristescu, Ștefan Paraschiv și Loreta Popa. Romanul care a consacrat-o pe Ileana Vulpescu a fost „Arta conversaţiei” (1980). Acesta aborda frământările sentimentale ale unei doctoriţe și a constituit şi scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărţii fiind interpretată, pe scena Teatrului Giuleşti (acum Odeon), de actriţa Dorina Lazăr.

 • Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 10.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
  Atelierele Thomasinei: Basm multietnic cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală
 • Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 12.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Bookster  | clubul de lectură  #FORWARD

În cadrul Romanian Design Week, Bookster organizează un club de lectură, sub titlul  #FORWARD, în cadrul căruia se vor dezbate diverse teme literare.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa pagina evenimentului, Read`n`Write your future │ Romanian Design Week 2022.

Bookster este prima platformă care aduce cărțile aproape de oameni. Aceasta oferă acces la peste 100.000 de cărți, articole și materiale video, dintr-o gamă variată de categorii (de la dezvoltare personală și profesională,