27 septembrie 2022
16.2 C
București

Adrian Streinu Cercel: Vreţi să vă ţineţi departe de doctor? Apă şi săpun, vă spălaţi pe mânuţe, pe faţă…

De citit...

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, subliniază faptul că principala noastră armă de luptă împotriva pericolului reprezentat de COVID-19 constă în respectarea măsurilor de igienă personală. Aceste măsuri au un rol major prevenirea răspândirii noului coronavirus şi, implicit, în protejarea sistemului sanitar.

Cum va arăta sistemul sanitar? Habar n-am. Dar cu siguranţă nu va mai fi cel de astăzi. Ce vedem în momentul de faţă? Vedem sisteme de triaj, unele puse cu cap, altele mai puţin, vedem tot felul de invenţii care ne stropesc cu chimicale din cap până în picioare, total aiurea. Şi am uitat de apă şi săpun. (…) O cameră care este aerisită, unde pătrunde soarele, acolo nu pătrunde doctorul. Ca atare, vreţi să vă ţineţi departe de doctor? Apă şi săpun, vă spălaţi pe mânuţe, pe faţă, şi lucrurile vor fi aşa cum trebuie să fie. (…) Ceea ce va face diferenţa în perioada următoare va fi masca (…), pentru că ea vă poate proteja de un eventual virus care circulă în jur”, a declarat Streinu Cercel.

Medicul atrage atenţia că pandemia de COVID-19 nu trebuie tratată cu superficialitate de nimeni, pentru că oricine poate ajunge în situaţia de a avea nevoie de îngrijire medicală.

Ceea ce vreau să spun este că nu avem voie să ne jucăm de-a pandemia. Pandemia nu iartă, nu-şi pune problema nici ce culoare are unul, nici ce culoare are celălalt. Atacă absolut la fel şi când ţi-e lumea mai dragă şi apoi te întrebi: de ce tocmai eu? Când ai ajuns să te întrebi asta, atunci înseamnă că ai nevoie de sistemul sanitar. Şi atunci să vezi dacă îţi mai dă mâna să spui că ăla e aşa, că ăla e aşa”, a precizat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img