29 ianuarie 2023
1.2 C
București

Acord istoric în Canada. Cele 325 de comunităţi indigene vor primi compensații de 2,8 miliarde de dolari canadieni din partea statului

Canada anunță un acord istoric între stat și cele 325 de comunităţi indigene. Guvernul premierului Justin Trudeau a anunțat că va acorda 2,8 miliarde de dolari canadieni drept compensaţie popoarelor indigene pentru a repara prejudiciul suferit timp de peste un secol de mii de copii internaţi cu forţa în şcoli rezidenţiale religioase.

Canada se angajează să repare prejudiciul colectiv cauzat de sistemul şcolilor rezidenţiale şi de pierderea limbii, culturii şi a patrimoniului”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Relaţiile Coroană-Indigeni.

Timp de aproape un secol, aproximativ 150.000 de copii indigeni au fost luaţi din familiile lor şi înscrişi cu forţa în 139 de şcoli-internat, adesea conduse de Biserica Catolică, fiind izolaţi de familiile, limba şi cultura lor.

Mii de copii nu s-au mai întors în familiile lor şi abia în ultimii ani au fost realizate investigaţii pentru a face lumină asupra tragicului trecut colonial al acestui fost teritoriu al Imperiului Britanic.

De mai bine de doi ani, acest trecut colonial întunecat a fost adus în discuţia publică pe măsură ce morminte ale unor copii au fost descoperite în apropierea acestor instituţii. Au fost identificate deja peste 1.300 de morminte, cel mai recent în urmă cu aproximativ zece zile.

Modalităţile precise de alocare a celor 2,8 miliarde de dolari canadieni vor fi decise de Curtea Federală pe 27 februarie, scrie AGERPRES.

Este deja stabilit că 200.000 de dolari canadieni vor fi plătiţi fiecărei persoane implicate în acţiunea colectivă de despăgubire prin „fonduri de lansare iniţiale, care însumează 325 de milioane de dolari” canadieni.

O comisie naţională de anchetă a calificat în 2015 acest sistem de şcoli-internat drept „genocid cultural”.

Autor: Filip Denis
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei