1 octombrie 2023
19.1 C
București

Acces gratuit în cetatea Sarmizegetusa Regia, de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO

Miercuri,16 noiembrie 2022, la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei accesul va fi gratuit cu prilejul Zilei Mondiale a Patrimoniului Mondial UNESCO. Monumentul este administrat de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO este celebrată în România în fiecare an în 16 noiembrie. Lista Patrimoniului Comun al Umanităţii include monumente sau locuri din România. Din 1999, printre acestea se numără şi ansamblul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Astfel miercuri, 16 noiembrie, toţi cei care vor vizita situl arheologic Grădiştea de Munte-Sarmizegetusa Regia, o vor putea face gratuit”, precizează Administraţia Sarmizegetusa Regia.

Sarmizegetusa Regia este prima cetate dacică administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara, din anul 2013 aici fiind instituite mai multe măsuri de protejare şi punere în valoare turistică a monumentului UNESCO. Situl are acum un regulament de vizitare, drumul de acces a fost refăcut şi este asigurat un serviciu de pază dotat inclusiv cu echipamente de supraveghere video.

Anul trecut au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, aproximativ 75.000 de turişti, mai mult cu 5.000 de persoane comparativ cu anul 2020, conform datelor oficiale. Astfel, au fost obţinute venituri de circa 1,1 milioane lei din valorificarea potenţialului turistic al acestui monument UNESCO.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei