Home Life Film A murit Ion Dichiseanu

A murit Ion Dichiseanu

Actorul Ion Dichiseanu a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. De câteva luni bune, se confrunta cu probleme grave de sănătate care l-au ținut la pat. Maestrul era internat în spital de mai bine de trei luni, după ce a fost infectat cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală. Din păcate, corpul a cedat în fața bolii, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Ion Dichiseanu avea 87 de ani. „A decedat astăzi, în jurul orei 14.00, la noi în spital. Era internat de circa trei luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa.

Marele actor Ion Dichiseanu s-a născut la 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959. A avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Din bogata filmografie a artistului, amintim: „Darclée” (1960), „Post-restant” (1961), „Porto-Franco” (1961), „Tudor” (1962), „Titanic vals” (1964) – Gigi Stamatescu, „Mofturi 1900” (1964), „Runda 6” (1965), „Dincolo de barieră” (1965), „Tunelul” (1966), „Frumoasele vacanţe” (1967), „Amprenta” (1967), „Bătălia pentru Roma” (1968), „Aventurile lui Tom Sawyer„ (1968), „Războiul domniţelor” (1969), „Castelul condamnaţilor” (1970), „Cântecele mării” (1971), „Printre colinele verzi” (1971), „Pistruiatul” (serial TV, 1973), „Muşchetarul roman” (1975), „Cantemir” (1975), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977), „Pentru patrie” (1978), „Melodii, melodii” (1978), „Revanşa” (1978), „Ultima frontieră a morţii” (1979), „Clipa” (1979), „Burebista” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Cucerirea Angliei” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Racolarea” (1985), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006), „Supravieţuitorul” (2008).

La Teatrul Nottara a jucat în foarte multe piese, unul dintre spectacolele de mare succes fiind „Micul infern”, în care a jucat alături de Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan, Ştefan Radof. De asemenea, a fost în distribuţia multor spectacole de teatru TV şi teatru radiofonic.

A avut o relaţie în anii ’60 cu frumoasa actriţă spaniolă Sarita Montiel, despre care a scris în cartea „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” (1995).

A fost căsătorit cu solista de muzică uşoară Simona Florescu şi împreună au o fiică, Ioana Georgiana, născută în 1987, dar şi o nepoţică, Anastasia.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În 2015, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.

Nu e ficţiune, nu e altceva decât lucrurile trăite, simţite de sufletul meu. Eu nu am vocaţia de a vorbi liber, eu trăiesc vorbele, pentru asta sunt actor, să transmit un mesaj pe care îl asimilez şi pe care vreau să-l primiţi dumneavoastră, la rândul vostru, indiferent că e teatru, film sau muzică. Toate fac parte din fiinţa mea, vă mulţumesc din inimă că aţi venit alături de mine şi vă las bucuria să lecturaţi dumneavoastră cartea”, declara Ion Dichiseanu la momentul lansării cărţii.

În martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda”, care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până acum.

Ceea ce am scris în această carte sunt doar lucruri adevărate. Eu aş fi vrut să o intitulez această a doua carte a mea ‘Doar prin iubire poţi întoarce timpul’. Tot ce este scris în această carte este rupt din inima mea, din sufletul meu, nu e fabulaţie, nu este ficţiune, nu am editat nimic. Este o bucăţică ruptă din sufletul meu. Sunt lucruri pe care nu le-am mai spus până acum, sunt întâmplări adevăruri din viaţa mea”, spunea Dichiseanu la lansare.

În carte sunt povestite anecdote de pe platourile de filmare de la filme precum „Bătălia pentru Roma”, „Dincolo de barieră”, „Toate pânzele sus!” sau din călătoriile sale prin lume şi de la întâlnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress.

Foto: Ion Dichiseanu Facebook

 

 

 

Exit mobile version