22 ianuarie 2022
-2.9 C
București

A fost identificată o nouă planetă. Este alcătuită din fier

De citit...

Revista Nature anunță că astronomii au identificat o nouă planetă. Este vorba despre o lume bogată în fier, aflată la 31 de ani lumină de Pământ și care gravitează în jurul stelei sale timp de opt ore.

Planeta, cunoscută sub numele de GJ 367b, are trei sferturi din dimensiunea Pământului, dar este mult mai densă. Seamănă mai mult cu Mercur, prin faptul că este alcătuită în mare parte din fier și este supraîncălzită de radiația arzătoare stelei sale. GJ 367b are o temperatură de 1.500 °C în timpul zilei – aproape suficient de fierbinte pentru ca fierul să înceapă să se topească.

Kristine Lam, un astronom de la Centrul Aerospațial German din Berlin, a explicat că GJ 367b este cea mai mică planetă descoperită în afara sistemului nostru solar a cărei compoziție a fost stabilită de către oamenii de știință. Astronomii au raportat descoperirea pe 2 decembrie, în Science1.

Astronomii au descoperit mai mult de o duzină de planete cu „perioadă ultrascurtă”, care sunt atât de aproape de stelele lor încât  gravitează pe o orbită completă în mai puțin de o zi, precum GJ 367b. Dar compoziția bogată în fier a acestei exoplanete o „transformă” într-un fel de laborator planetar pentru studiul și înțelegerea condițiilor extreme în care planetele se pot forma și evolua.

David Armstrong, astronom la Universitatea Warwick din Coventry, Marea Britanie, susține că descoperirea „demonstrează, de asemenea, capacitatea noastră de a măsura masa planetelor minuscule, de dimensiuni mai mici decât Pământul. A putea observa astfel de planete, în ciuda faptului că se află la mulți ani lumină de noi, este fascinant și promite multe descoperiri de planete asemănătoare Pământului în viitor”.

O descoperire „sălbatică”.

Echipa lui Kristine Lam a descoperit GJ 367b în 2019, folosind date de la NASA și satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), care a observat 172 din cele aproximativ 4.500 de planete despre care se știe că orbitează alte stele decât Soarele.

GJ 367b se află la mai mult de 9 parsecs (31 de ani lumină) distanță de Pământ, în constelația sudică Vela. Cercetătorii au folosit mai multe telescoape de la sol pentru a confirma existența exoplanetei și pentru a aduna date care au dezvăluit dimensiunea și masa acesteia în detalii fără precedent. Oamenii de știință au constatat că are 0,72 din dimensiunea Pământului și 0,55 din masa Terrei.

Aceste două informații precise au permis echipei să calculeze densitatea planetei ca fiind mai mare de 8 grame pe centimetru cub, ceea ce este aproape de densitatea fierului.

GJ 367b este, probabil, alcătuită în mare parte dintr-un miez de fier înconjurat de un strat subțire de rocă, cu puțină gheață sau gaz care îl înconjoară. „Este destul de sălbatic”, spune Lisa Dang, astronom la Universitatea McGill din Montreal, Canada.

Au mai fost descoperite și alte planete extrem de dense, inclusiv una aproape la fel de mare ca Neptun2. Dar găsirea unei versiuni minuscule arată că astronomii pot depăși limitele găsirii de lumi extreme.

Teoreticienii au mai multe idei despre cum s-ar putea forma planetele alcătuite din metale grele. Ele ar fi putut evolua de la planete mari cu nuclee de fier învelite în straturi vaste de rocă, înainte ca ciocnirile cu alte roci spațiale să le desprindă învelișul și să lase în urmă miezul de fier aproape gol. Sau radiația arzătoare de la stelele planetelor ar fi putut îndepărta material pe măsură ce corpurile se formau.

Steaua  în jurul căreia gravitează GJ 367b este o pitică roșie, mai mică și mai rece decât Soarele. Echipa condusă de Kristine Lam a observat indicii că o a doua planetă orbitează în jurul acesteia, aproximativ o dată la 11 zile, dar încă nu a putut confirma existența altor planete decât GJ 367b.

Probabil că GJ 367b nu este un loc grozav pentru a căuta viața extraterestră, având în vedere căldura și radiația sa intensă. „Desigur că nu este plăcut să trăiești acolo”, spune Lam.

Dar planeta ar putea avea o atmosferă, ceea ce ar fi un mediu interesant. Dacă suprafața planetei este parțial topită, atunci GJ 367b ar putea avea o atmosferă dominată de minerale care au fiert de pe suprafața planetei.

Astronomii speră să caute o atmosferă folosind observatoare precum telescopul spațial James Webb de la NASA, care este programat să fie lansat pe 22 decembrie.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: www.nature.com

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Trei tendințe în materie de securitate pentru IMM-uri

Anul 2021 a fost modelat de o redresare economică în urma pandemiei de coronavirus, pe măsură ce oamenii și întreprinderile și-au modificat și ajustat...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img