30 noiembrie 2023
0.2 C
București

A fost efectuată prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România

O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” din Bucureşti, asistată de prof. dr. Wolf-Peter Sollmann,  a realizat prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România. Intervenția îi oferă șansa unui copil de patru ani de a se bucura de sunete.

Operația a fost efectuată cu succes de chirurgul ORL pediatric Dan Cristian Gheorghe, împreună cu Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatric, în cadrul clincii de specialitate a Spitalului „M.S. Curie”.

Un copil de patru ani a fost supus unei operaţii efectuate în premieră de medicii din România. Pacientul a primit un implant auditiv de trunchi cerebral care îi va da şansa de a se bucura de sunete. (…) Copilul operat fusese diagnosticat cu aplazie cohleară bilaterală şi surditate neurosenzorială profundă bilaterală, fără posibilitate de reabilitare a funcţiei auditive prin implant cohlear. După operaţie, pentru pacient urmează perioada de recuperare, cu perspectiva unei vieţi din care sunetele vor face parte”, au anunțat reprezentanții Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie”.

CITEȘTE ȘI: Premieră medicală: Embolizarea unui anevrism gigant de arteră bazilară, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor

La operația realizată în unitatea medicală din București a asistat prof. dr. Wolf-Peter Sollmann de la Staedtisches Klinikum Braunschweig GmbH, cel mai important specialist european din acest domeniu al neurochirurgiei.

Prof. dr. Sollmann este cel care a efectuat în 1992 primul implant auditiv multicanal de trunchi cerebral din Europa, iar între 1992 şi 2015 a realizat 129 de operaţii de implant auditiv de trunchi cerebral în 30 de centre medicale din Europa şi Asia.

Implantul auditiv de trunchi cerebral ocoleşte cohleea şi stimulează direct aria auditivă cerebrală.

CITEȘTE ȘI:Premieră națională: Medicii de la Spitalul „Sfântul Constantin” din Braşov au efectuat o operaţie de esogastrectomie robotică

Operaţia de implant auditiv de trunchi cerebral se efectuează în cazul în care pacientul nu are nerv auditiv sau suferă de aplazie de cohlee, iar implantul cohlear cu inserţia unui electrod în cohlee nu poate fi utilizat. Implantul auditiv de trunchi cerebral stimulează direct aria cerebrală auditivă, transmiţând impulsurile electrice venite din procesorul de sunet.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei