Home Bucureşti București-Infrastructură 35% dintre blocurile din București nu au apă caldă

35% dintre blocurile din București nu au apă caldă

În plină caniculă, 35% dintre blocurile din București nu au apă caldă. Anunțul a fost făcut de directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti SA, Claudiu Creţu.

Funcţionăm undeva la 65%. 35% sunt oprite în acest moment, asta înseamnă câteva mii, 2.000 – 3.000 de blocuri. Problemele în luna iulie sunt în zona sectoarelor 2 şi 3”, a detaliat Claudiu Creţu.

Oficialul Termoenergetica susține că problemele din sectoarele 2 şi 3 privind furnizarea apei calde se vor rezolva cu certitudine la finalul lunii iulie.

Până atunci avem lucrări în curs, 3 – 4 – 5 zile, şi speranţa este ca, de exemplu, săptămâna viitoare zona Colentina să aibă din nou apă caldă. Rămâne acea întrebare dacă se sparge ţeava în altă parte sau nu. Iarna ai toate CET-urile în funcţiune şi, dacă ai o problemă pe o magistrală, poţi să alimentezi în celălalt CET. Vara ai doar două CET-uri în funcţiune, celelalte sunt în revizie, când s-a spart o conductă (…) nu ai cum să alimentezi şi atunci perioada respectivă nu dai apă caldă. Acesta este motivul pentru care vara sunt mai multe probleme cu apa caldă decât iarna”, a mai spus Claudiu Creţu.

El a precizat că CET-urile sunt foarte vechi şi au nevoie de reparaţii şi revizii, îndeosebi în condiţiile în care iarna sunt suprasolicitate. Directorul general al Termoenergetica a recunoscut că societatea este într-o situație critică.

Lucrăm pe atâtea şantiere pe câte putem, cu resursele umane pe care le avem. (…) Avem nevoie de angajaţi sudori, instalatori, de muncitori necalificaţi. Ne-am organizat în intern. Avem posibilitatea de a califica oameni care vor să lucreze. (…) O problemă reală este lipsa resursei umane. Este vital să finalizăm urgent toate aceste lucrări, pentru că reprezintă zonele de alimentare cu agent termic pentru sectoarele 2 şi 3. Din păcate, nu putem creşte ritmul lucrărilor din cauza lipsei de personal. Deşi compania a aplicat, mai ales în ultimul an, şi aplică în continuare o politică de recrutare activă, numărul angajărilor este insuficient. Din 522 de posturi de muncitori scoase la concurs în primul semestru al anului 2022, doar 113 au fost ocupate. Peste toate acestea, se adaugă şi faptul că media de vârstă a salariaţilor companiei este de 49 de ani şi 6 luni. Primăria lucrează la posibilitatea de a se împrumuta pentru a-şi plăti datoriile şi a putea intra în normalitate financiară. Într-adevăr, în acest moment, supravieţuim cu bani puţini, dar semnalul pe care vreau să-l dau este unul pozitiv, pentru că problemele pe care le avem şi impactul major pe care-l are acest sistem cred că a dus la conştientizarea tuturor factorilor de decizie că Bucureştiul nu poate să lase oamenii în frig. (…) Primăria Generală nu a scăzut ritmul de plată în ultima perioadă, a plătit mai mult. Datoria la momentul de faţă e undeva la 400 şi ceva de milioane de lei„, a completat Claudiu Creţu.

Cele mai importante şantiere, din punct de vedere al poziţionării lor în cadrul reţelei primare, unde se desfăşoară lucrări, sunt:

  • în sectorul 2 – zona Dimitrov, Basarabia (pentru CET-ul Titan) şi Ştefan cel Mare la Spitalul „Sfântul Ştefan”,
  • iar în sectorul 3 – zona Călăraşi, Labirint.

Tot în sectorul 3, finalizarea lucrărilor din intersecţia bulevardului Camil Ressu cu Drumul Murgului ajută la preluarea zonei Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady şi 1 Decembrie în aria de alimentare a CET Progresu. Totodată, finalizarea şantierului din zona bulevardului Octavian Goga sprijină preluarea consumatorilor pe aria CET Progresu.

În ceea ce priveşte sectorul 4, zona Brâncoveanu reprezintă cel mai important şantier. Finalizarea acestei lucrări ajută la preluarea consumatorilor din zona Niţu Vasile, Olteniţa. De asemenea, finalizarea lucrărilor din zona Parcului Tineretului va contribui la preluarea consumatorilor pe aria CET Progresu.

Autor: Mihai Colț
Foto/video:Termoenergetica Bucureşti
Exit mobile version