• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

A fost dezlegat misterul Gradinilor suspendate din Babilon?VIDEO


A fost dezlegat misterul Gradinilor suspendate din Babilon?VIDEO
Una dintre cele sapte minuni ale lumii, Gradinile suspendate din Babilon, constituie un mister pe care cercetatorii sunt pe punctul de a-l dezlega.Ultimele studii coduc la ipoteza ca Gradinile sunt ingropate in orasul antic Ninive, in apropiere de localitatea Mosul, la aproximativ 560 de kilometri departare in nordul Irakului.

Dr Stephanie Dalley, de la Universitatea Oxford , sustine ca , pana acum, nimeni nu a putut gasi vreo dovada concreta ca Gradinile din Babilon ar fi existat vreodata deoarece arheologii ar fi cautat in locurile gresite.

 

Dalley, care lucreaza in cadrul Institului oriental al Universitatii, si-a petrecut ultimii 20 de ani studiind localizarea gradinilor, pe care unii le eticheteaza drept mit pe baza lipsei unor probe fizice. Data unanim acceptata pentru constructia Gradinilor, 600 i. Hr., a fost preluata din texte antice scrise dupa sute de ani de la presupusa lor creatie. Potrivit acelorasi texte, cel care le-a ridicat a fost imparatul babilonian Nabucodonosor din provincia irakiana Babilon, pentru sotia sa, Amytis.

 

Totusi, in scrierile imparatului pentru Amytis nu exista nicio mentiune a acestor gradini, ceea ce a determinat-o pe Stephanie Dalley sa studieze mai aprofundat aceste documente. Cercetarile sale au condus-o la Muzeul britanic din Londra, unde a descoperit o prisma acoperita cu inscriptii cuneiforme, limba antica datand din era babiloniana, folosita si in Imperiul asirian. Inscriptiile contin detalii despre un rege numit Sennacherib, un lider al Imperiului Asiriei care a trait cu un secol inaintea lui Nabucodonosor, dar si referinte la un palat construit aproape de capitala Asiriei, Ninive, precum si o gradina pe care Sennacherib o numea "minunea pentru tot poporul". Intr-un documentar difuzat de Channel 4, sub numele "Finding Babylon’s Hanging Garden ( In cautarea Gradinilor suspendate din Babilon)", Dr. Dalley a reusit sa combine harti antice cu versiuni din timpuri moderne pentru a localiza ceea ce ea credea ca sunt ruinele palatului. In apropiere a descoperit o ridicatura mare de pamant inclinata spre un spatiu verde, pe care Dalley il considera "cel mai bun loc" pentru asezarea antica. Convingerile femeii, spune ea, sunt sustinute de un basorelief din Ninive care detaliaza localizarea palatului de-a lungul unei gradini cu arbori care atarna de pe terase.

 

De asemenea, Dalley a explicat ca Ninive era cunoscut si sub numele de Noul Babilon, adaugand ca aceasta ar putea fi sursa confuziei in ceea ce priveste originea Gradinilor. Gradinile suspendate din Babilon au fost descrise de istoricul grec Diodor din Sicilia ca avand o suprafata de 15.000 de metri patrati si o inaltime de aproximativ 25 de metri. Unii istorici si arheologi considera ca Gradinile au fost distruse de razboi si eroziune, in timp ce altii au emis ipoteza ca un cutremur a dus la disparitia lor. "Este nevoie de mai multa cercetare" pentru a confima localizarea reala a Gradinilor, a mai spus Stephanie Dalley, "dar din pacate nu cred ca acest lucru va fi posibil cat voi trai eu. Convingerea mea ca gradinile erau in Ninive ramane neclintita".


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri