• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

Locuitorii din Chișinău își pot testa GRATUIT glicemia


Locuitorii din Chișinău își pot testa GRATUIT glicemia
Persoanele care doresc să își testeze glicemia o pot face marți, 14 noiembrie, cu începere de la ora 09.00, în holul Primăriei municipiului Chișinău, unde va fi organizat un punct de testare, gratuit. Acțiunea vine în contextual marcării pe 14 noiembrie a Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, transmite IPN.

Pe parcursul zilei de marți, puncte de testare a glicemiei vor fi deschise și în holurile preturilor de sector, a Centrelor Consultative Diagnostice și a Centrelor Medicilor de Familie a Instituțiilor Medico-Sanitare Publice municipale, precum și în unele farmacii din R. Moldova.

Potrivit șefei Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, care este și medic specialist nurtriționist, Luminița Suveică, ”valorile normale ale glicemiei sunt între 3,3-5,5 mmol/l. Pentru a menține nivelul zahărului în limitele recomandate oamenii trebuie să facă cât mai multă mișcare, să practice mersul pe jos și alte activități fizice. Se cere un mod de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, fără fumat și fără excese în consumul de băuturi alcoolice”.

Chiar și persoanele care nu au diabet trebuie să facă testul la glicemie cel puțin o dată pe an.

În Republica Moldova există actualmente 84 de mii de persoane diagnosticate cu diabet zaharat. În municipiul Chișinău sunt înregistrate peste 23,4 mii de cazuri, inclusiv la copii.

Foto:Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri