• EUR 4.6346 RON
 • USD 3.9285 RON
 • POUND 5.2711 RON
Bucuresti
o

Topul celor mai periculoase meserii


Topul celor mai periculoase meserii
In Romania specialistii in resurse umane evita sa faca o clasificare a ocupatiilor in functie de gradul de risc pe care il implica. Se stie doar ca anumite joburi sunt mai grele decat altele si ca persoanele care le practica se expun unor primejdii. Neexistand o astfel de clasificare, automat nu apare nicio bonificatie financiara pentru cei care accepta sa ocupe astfel de posturi.

Americanii intocmesc periodic clasamente ale celor mai periculoase meserii de la ei. Un astfel de studiu arata ca primele zece meserii cu risc crescut sunt: pescar de crabi imperiali, muncitor forestier, camionagiu, miner, pompier, politist, garda pentru transportul de valori, genist, garda de coasta si bodyguard. Multe dintre profesiile practicate de salariatii din SUA nu se intalnesc si in tara noastra, dar daca am face un top al celor mai grele meserii, atunci in cazul Romaniei lista este cu mult mai lunga.

 

Pompierii, politistii, minerii, taximetristii, jurnalistii, bodyguarzii, soferii, genistii, taietorii de lemne, constructorii la inaltime, alpinistii utilitari, pilotii, cascadorii, toti au locuri de munca riscante. In plus, acestor categorii li se adauga cea din care fac parte unii dintre muncitorii din metalurgie, din chimie si petrochimie etc.

 

 

Taximetristii risca foarte mult

 

 

Luate punct cu punct, multe dintre profesiile din tara noastra implica un grad de periculozitate crescut. In Romania, cei care au curajul sa se angajeze ca taximetristi isi asuma din start un mare risc. Cele mai multe probleme le au conducatorii auto care lucreaza noaptea si care sunt obligati sa faca fata la tot felul de pericole. Nu sunt putine cazurile in care clientii refuza sa plateasca, iar soferii care incearca sa-i convinga sa le dea banii se aleg si cu o „bataie buna". In plus, exista riscul ca printre cei transportati cu masina sa fie persoane care au consumat fie bauturi alcoolice, fie droguri. S-au inregistrat chiar multe situatii in care unii taximetristi au fost omorati doar pentru cei cativa banuti stransi in urma curselor efectuate.

 

 

Trebuie curaj pentru a sofa

 

 

Nici meseria de camionagiu sau sofer de TIR nu este una usoara. Este vorba, in special, de transportatorii de cursa lunga. Un raport intocmit de Comisia Europeana arata ca soselele din tara noastra sunt printre cele mai periculoase. La fel se intampla si in cazul celorlalte state est-europene, dar si in cazul Greciei. Avand in vedere cele spuse mai sus, e lesne de inteles de ce in Romania profesia de sofer este una periculoasa. Riscul unui accident este foarte ridicat. E drept ca nu doar profesionistii au probleme, dar in cazul lor discutam despre periculozitatea jobului. In plus, conducatorii care transporta substante chimice isi asuma, la randul lor, un risc.

 

 

Direct pe front

 

 

Militarii, politistii, pompierii si, mai nou, bodyguarzii fac parte dintr-o categorie speciala. Profesionistii din aceste sectoare au de infruntat un inamic care in unele cazuri le poate fi fatal. In acelasi grad de risc se inscriu si minerii care, atunci cand intra in subteran, nu stiu daca se vor mai intoarce la suprafata. Si genistii muncesc cot la cot cu pericolul. Exista in tara noastra o grupa de salariati care are o meserie mai putin intalnita. Este vorba despre cei care activeaza in industria de armament si care desfac proiectilele vechi pentru a le reactiva.

 

 

Si jurnalismul este in top

 

 

Datele detinute de Institutul International al Presei arata ca nici profesia de jurnalist nu este una usoara. Anual cad „la datorie" zeci de ziaristi. Intr-un top al celor mai periculoase tari pentru reprezentantii mass-media s-ar detasa Irakul, urmat de Filipine, Mexic, Sri Lanka si Pakistan. Sunt zonele in care au murit cei mai multi ziaristi. De obicei, atunci cand vorbim despre jurnalisti omorati ne referim la corespondentii din zonele de conflict. Exista cazuri in care reprezentantii presei cad prada unor grupari mafiote, deranjate de un material publicat.

 

Ziaristii din Romania nu sunt feriti nici ei de riscuri. Nu au existat cazuri de executii in randul celor care activeaza in acest sector, dar nu sunt putine situatiile in care oamenii de presa sunt batuti, injurati, scuipati de diverse persoane. Un exemplu recent in acest sens este al operatorului unui post de televiziune care a „suparat” un inculpat intr-un dosar celebru si a fost pur si simplu trantit la pamant. Cele mai multe probleme le au in general ziaristii de investigatii care insotesc politia in tot felul de actiuni. Ei cad de multe ori prada furiei infractorilor care, suparati ca au fost descoperiti, se razbuna pe presa. Pe de alta parte, ziaristii se pot alege, din cauza stresului, cu boli de stomac sau de inima.

 

 

Romanii evita sa se asigure

 

 

Desi au profesii riscante, romanii nu sunt prea deschisi in fata posibilitatilor de a-si face asigurari de viata. In general, apeleaza la astfel de polite militarii si jandarmii care lucreaza in zone de conflict. Si aici sunt insa probleme deoarece multe dintre societatile de asigurari nu vor sa incheie astfel de contracte din cauza probabilitatii mari de a plati daune. In rest, ceilalti angajati care au profesii cu un anumit grad de risc nu apeleaza la firmele de asigurari.

 

 

Meserii periculoase

 • Piloti si personal de bord,
 • cascadori,
 • marinari,
 • militari,
 • jurnalisti,
 • mineri,
 • pompieri,
 • jandarmi,
 • politisti,
 • bodyguarzi,
 • genisti,
 • soferi,
 • taietori de lemne,
 • constructori la inaltime,
 • alpinisti utilitari,
 • lucratori pe platformele petroliere,
 • angajati in industria de aparare,
 • salariati in metalurgie.

 

 

Fiecare cu boala lui

 

 

Pe langa riscurile de accidentare pe care le au multe profesii, exista meserii in care apar tot felul de boli profesionale. Daca militarii, pompierii si politistii risca sa moara la datorie, taietorii de diamante, de exemplu, pot avea probleme din cauza durerii in cot. Si e vorba de o durere la propriu. Alpinistii utilitari care scapa de cazaturile de la inaltime se pot alege in timp cu tulburari musculo-scheletice cauzate de suprasolicitare. Cu aceleasi probleme se confrunta si taietorii de lemne, lucratorii din sectorul hotelier, telefonistele, ceasornicarii, mecanicii, sportivii. Muncitorii care lucreaza cu obiecte ascutite risca sa se raneasca. Nici cei care stau prea mult la calculator nu scapa de afectiuni. Un studiu realizat in Franta a aratat faptul ca este necesara o adaptare a mobilierului de birou la statura persoanei care il foloseste pentru a nu aparea probleme de sanatate. Monitorul de la computer duce la o suprasolicitare vizuala, persoanele care il folosesc fiind expuse unor radiatii.

 

De boli profesionale nu scapa nici frizerii, croitorii sau gunoierii. Va intrebati poate care este riscul unei persoane care nu face altceva decat sa manuiasca foarfecele. Ei bine, nu taietura! Pe langa problemele de natura dermatologica, frizerii se pot imbolnavi de astm, bronsita cronica sau pot face emfizem pulmonar. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul croitorilor sau gunoierilor. Acestia din urma, pe langa faptul ca au o meserie murdara la propriu, sunt in pericol si din cauza bolilor pe care le pot contacta de la deseurile menajere pe care le manevreaza.

 

Nici medicii sau asistentele nu au imunitate. Exista cazuri in care chirurgii au contractat tot felul de boli in timpul unor interventii. Cele mai grave sunt hepatitele si SIDA. Din neglijenta sau din cauza ghinionului, doctorii s-au intepat in timpul unor operatii si in acest fel au ajuns sa ia virusi dintre cei mai periculosi. Profesorii din tara noastra se pot imbolnavi cel mai adesea din cauza cretei utilizate pentru a scrie pe tabla. Praful produs de aceasta le afecteaza caile respiratorii si plamanii.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri