• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

O noua abordare in recrutare: Firmele de software acorda prime substantiale salariatilor care recomanda candidati talentati pentru angajare


O noua abordare in recrutare: Firmele de software acorda prime substantiale salariatilor care recomanda candidati talentati pentru angajare
Vremurile se schimba! Daca in anii 90 practica de a recomanda prieteni si rude in vederea angajarii era tratata cu suspiciune, iar companiile care angajau dupa aceste criterii erau acuzate de nepotism, astazi 93% dintre firmele din mediul software acorda prime substantiale angajatilor cand vin cu recomandari de candidati pentru interviu!

Cel putin aceasta este concluzia studiului de salarizare IT AIMS SalaryMap, un studiu destinat firmelor angajatoare din mediul dezvoltarii de software din Romania. Studiul realizat de firma de consultanta in resurse umane AIMS International Romania cuprinde informatii relevante legate de politicile salariale si strategiile de compensatii si beneficii practicate de companiile angajatoare din mediul dezvoltarii de software din Romania.

 

Bineinteles, pentru a primi aceasta bonificatie, candidatii recomandati trebuie sa treaca de procesul de selectie (unde nu li se va face nici o favoare) si in multe cazuri trebuie sa ramana in compania angajatoare o anumita perioada de timp. Valoarea primei de recomandare nu este deloc neglijabila; Potrivit studiului AIMS ea se situeaza in medie la suma de 4.040 lei brut, iar in situatii exceptionale poate depasi chiar si 19.000 lei brut!

 

Desi poate parea contradictorie, aceasta practica are la baza doua considerente majore:

  1.  De multe ori cei care lucreaza intr-un loc de munca de inalta calificare au contacte personale in randul fostilor colegi din aceeasi bransa si pot identifica rapid candidati angajati la alte firme, la care recruiterii din companiile angajatoare nu au acces facil;
  2. Avand in vedere competitia acerba de pe piata fortei de munca, orice canal suplimentar prin care se pot identifica candidati competenti e binevenit si trebuie luat in considerare.

 

Datorita raportului favorabil dintre costurile fortei de munca si productivitate, Romania este inca o piata de forta de munca atractiva pentru companiile de software development din strainatate si in fiecare an vin noi investitii in aceasta industrie. In plus, in fiecare an se lanseaza noi start-up-uri locale, initiate de specialisti IT care doresc sa isi faca propriile lor firme. Pentru a adauga la acest mix si asa foarte competitiv, majoritatea companiilor angajatoare aflate deja pe piata isi propun sa isi creasca in mod substantial efectivele de angajati.

 

Peste 80% din companiile participante la studiul AIMS au declarat ca au planuri clare de crestere a numarului de angajati in 2017, estimand ca isi vor creste dimensiunea echipei cu o cifra medie de 26,33%. Daca aceasta cifra este reprezentativa la nivelul intregii piete (care este, dupa unele surse publice, la nivelul de peste 70.000 angajati), aceasta ar insemna ca in 2017 firmele de profil din Romania vor avea nevoie de inca 17.000 noi angajati!

 

In aceste conditii, cand invatamantul de profil din Romania nu produce suficienti absolventi calificati, firmele isi iau destinele in propriile maini si ajung sa abordeze candidati angajati la concurenta. Aceasta ipoteza nu este una speculativa. Cifrele furnizate de AIMS arata ca nivelul fluctuatiei de personal in randul companiilor software din Romania este de 15,13%, un nivel relativ ridicat daca avem in vedere ca angajatii din industria de profil beneficiaza in general de salarii mult peste media pietei si de conditii de munca privilegiate.

 

Potrivit studiului AIMS salariul mediu lunar la firmele de software development din vestul tarii este de 6.689 lei brut, dublu fata de salariul mediu pe economie. Iar daca tinem cont de faptul ca majoritatea angajatilor din industria software sunt scutiti de impozitul pe venit, diferenta reala de venit este si mai mare! Desi cresterile salariale s-au plafonat la nivelul anilor trecuti (companiile participante la studiul AIMS estimeaza ca vor creste anul acesta valoarea salariilor cu o cifra medie de 8,43%), companiile angajatoare gasesc alte cai pentru a-si motiva angajatii sa nu plece la concurenta. Conform cercetarii AIMS, 98% dintre angajatori ofera angajatilor prime si bonusuri care sunt corelate cu performanta profesionala. Valoarea acestor prime poate creste cu pana la 22% venitul anual inregistrat de angajati. In plus, 45% din angajatori ofera prime de sarbatori si aproximativ o treime din angajatori ofera al 13-lea salariu.

 

Multe din beneficiile acordate de angajatorii de profil din Romania se inspira din practicile din Vest. Potrivit cercetarii AIMS, un element important in cadrul strategiei de compensatii si beneficii este grija acordata sanatatii angajatilor. 95% din respondentii la studiul AIMS au declarat ca ofera angajatilor beneficii medicale. Acestea pot fi oferite sub forma de abonament la o retea de clinici private, care acopera de obicei analizele, diferite investigatii si consultatii medicale, iar in anumite cazuri si costurile de internare si chiar interventii chirurgicale. O alta practica este oferirea acestor servicii prin intermediul asigurarii de sanatate. In acest caz (care ofera mai multa flexibilitate) angajatul are posibilitatea sa isi aleaga singur furnizorul de servicii medicale preferat, iar asigurarea medicala acopera costurile interventiei. In unele situatii, de aceste servicii beneficiaza nu doar angajatul, dar si familia acestuia.

 

Regiuni ca Bucuresti, Timisoara, Cluj sau Iasi sunt in continuare motoarele de dezvoltare a acestui segment de business in tara noastra. Avand in vedere competitia acerba pentru noi angajati, piata locala de forta de munca a devenit mult prea mica pentru a acoperi nevoile tuturor si numeroase companii de software si-au extins retelele de recrutare la nivelul intregii tari. Acest fapt este evident daca analizam politicile privind relocarea angajatilor. Potrivit analizei realizate de AIMS aproximativ 2/3 din angajatori acorda prime de relocare angajatilor care vin din alte regiuni. Aceasta cifra este in crestere fata de anii trecuti si nu va trece mult timp pana companiile angajatoare vor fi nevoite sa recurga la angajati din alte tari.

 

Avand in vedere aceste tendinte, precum si estimarile optimiste realizate pentru anul 2018 (care indica o continua crestere a salariilor si a numarului de angajati) putem spune ca industria de R&D va continua sa fie un important pol de crestere a economiei romanesti. Studiul IT AIMS SalaryMap 2017 este disponibil si poate fi achizitionat la cerere. Pentru mai multe informatii despre piata fortei de munca din zona de IT puteti contacta biroul AIMS International Romania din Timisoara.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri