• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Tradiții și superstiții legate de Sfântul Andrei


Tradiții și superstiții legate de Sfântul Andrei
Una dintre cele mai importante sărbători din România, în același timp încărcată de superstiții, este de asemenea o zi importantăa, cu foarte multe tradițtii în numeroase țări din Europa.

În multe zone din Europa centrală și de Est multe tradiții și obiceiuri legate de Sf. Andrei încă se păstrează, combinând elemente creștine și păgâne transmise din generație în generație. Multe dintre ele sunt legate de 2 teme majore: întoarcerea morților pe pământ și căsătoria.

Cele mai importante tradiții de la noi, din România, spun că în această noapte spiritele umblă pe pământ și este important să se folosească protecție atât pentru casă cât și pentru sine: pentru aceasta se folosește usturoiul, frecat de uși și geamuri, mâncat sau chiar frecat de piele (copiilor li se trasa o cruce cu usturoi pe mână).

În același timp, însă, există multe superstiții legate de aflarea unor aspecte legate de viitor: tinerele femei sunt încurajate să își pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar gospodarii pun grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul următor dar și cât de prosperă va fi familia. De asemenea, se crede că vremea din această noapte este un indicator pentru iarna care urmează: dacă cerul va fi senin, iarna va fi una blândă.

În unele zone din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Polonia, Ucraina și de asemenea aici, în România, se crede că noaptea de dinaintea zilei de Sf. Andrei este în mod special potrivită pentru a afla lucruri depre viitorul soț și despre căsătorie. Unul dintre ritualurile cele mai răspândite este turnarea de plumb fierbinte în apă pentru a ghici ocupațția viitorului soț în funcție de forma piesei care rezultă.

În Polonia se toarnă ceară fierbinte de la o lumânare printr-o gaură de cheie, cu același scop. În Austria, fetele beau vin și apoi recită “Andreasgebet” (rugăciunea de Sf. Andrei), în timp ce sunt dezbrăcate și lovesc un pat de paie. Se credea că acest ritual atrage în mod magic viitorul soț.

Un alt obicei este să se arunce un pantof peste umăr: dacă aterizează arătând spre ușă, tânără se va căsători și va pleca din casa părinților în același an.

În Republica Cehă și în Slovacia, tinerele femei scriu numele potențialilor soți pe bucatele de hârtie pe care apoi le pun în aluat, pregătind așa-numitele “halusky” (un fel de găaluște moi). Se crede că atunci când sunt gătite, prima care se va ridica la suprafața apei va dezvălui numele viitorului soț.

În Polonia, unele femei pun bucăți de hârtie cu nume diferite de bărbați sub pernă în noaptea de Sf. Andrei, iar prima pe care o scot dimineața se crede că dezvaluie numele viitorului soț.

Folclorul din Germania sfătuiește femeile sigure care vor să se căsătorească să ceară ajutorul Sf. Andrei. În noaptea dinainte de 30 noiembrie, dacă dorm dezbrăcate, își vor vedea viitorul soț în vis. De asemenea, se crede că tinerele femei ar trebui saă observe direcția din care latră câinii în noaptea de Sf. Andrei, deoarece viitorul lor soț va veni din acea direcție.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri