• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

PREMIERĂ în Marea Britanie: Camera Lorzilor a numit o femeie în funcția de mesager al reginei


PREMIERĂ în Marea Britanie: Camera Lorzilor a numit o femeie în funcția de mesager al reginei
O nouă premieră este trecută în istoria Marii Britanii, după ce Camera superioară a Parlamentului britanic, Camera Lorzilor, a numit, o femeie în funcția de ''Black Rod'' - mesager al reginei.

Sarah Clarke este prima femeie care primește acest titlu.

Înainte de a ajunge ''Lady Usher of the Black Rod'', Sarah s-a ocupat de organizarea turneului anual de tenis de la Wimbledon.

Black Rod are responsabilitatea de a organiza principalele ceremonii de la Palatul Westminster. În plus, este cunoscut pentru tradiția în care trântește ușa Camerei Comunelor în fața oficialităților, la ședința inaugurală a parlamentului, gest care simbolizează independența camerei inferioare față de regină. În cadrul ceremonialului, Black Rod lovește de trei ori în ușă cu bastonul său de abanos cu un leu de aur în vârf. Ușa se deschide apoi și toți membrii parlamentului îl urmează pe mesagerul reginei înapoi în Camera Lorzilor pentru a asculta discursul suveranei.

Cea mai veche referire la această funcție este făcută în ordinul regal din 1361, care îl pomenește pe Walter Whitehorse în rolul de mesager al reginei. De atunci, 60 de persoane au îndeplinit acest rol, care se regăsește și în organismele legislative din Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Clarke, care va prelua funcția la începutul acestei săptămâni, a spus, într-o declarație, că oferta o onorează. ''Camera Lorzilor este un loc în care detaliile sunt la fel de importante ca și aspectul general, iar tradiția are un rol central'', a spus aceasta.

Lordul Fowler, purtător de cuvânt al Camerei Lorzilor, a caracterizat momentul ca fiind unul istoric pentru Parlamentul britanic.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri