• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Orașele FANTOMĂ ale lumii


Orașele FANTOMĂ ale lumii
Cei curajosi pot vizita câteva locații unde se pot filma cu mare ușurință pelicule de groază.Este vorba despre orașe și sate fantomă, cândva înfloritoare, dar căzute victime războiului, declinului industrial sau catastrofelor naturale. Unele pot fi vizitate, altele nu, dar toate sunt încărcate de istorie, locuri în care curiozitatea îndeamna la călătorie.

Belchite

Un oraș situat în nordul Spaniei, la 40 km de Zaragoza care a fost distrus aproape în întregime în 1937, în timpul războiului civil dintre trupele republicane și armata franchistă. Generalul Franco avea aici trupe desfășurate pe o rază de 300 km, Atacul republican, susținut de tehnică de luptă sovietică, a întâlnit la Belchite o rezistență dură din partea trupelor naționaliste care au rezistat din 24 august până în 6 septembrie. Orașul a fost distrus aproape complet. A rămas un muzeu în aer liber, alături de care a fost construit un mic orășel unde turiștii care vizitează Belchite se pot caza.

Barkerville

Oraș canadian înființat în 1862 de către britanicul Billy Barker când în zonă au fost descoperite bogate zăcăminte de aur. Orașul a crescut peste noapte ajungând în scurt timp să numere 5.000 de locuitori, s-au construit drumuri, restaurante, cafenele, pensiuni, un teatru, o societate literară. În septembrie 1868, Barkerville a fost distrus de un incendiu, fost reconstruit în doar câțiva ani. Numai că aurul era din ce în ce mai puțin, oamenii au început să plece, așa încât, la sfâșitului secolului devenise un oraș fantomă. În 1958, autoritățile au hotărât să-l transforme în oraș istoric, astăzi Barkerville arătând că în perioada să înfloritoare, iar vizitatorii regăsesc atmosfera și stilul de viață de peste 100 de ani în urmă.

Kayakoy

Satul Kaya, în turcește sau Levissi, după numele grecesc, se află în provincia turcească Mugla. Timp de câteva secole, aici au trăit atât greci, cât și turci, însă la sfârșitul războiului greco-turc (1919-1922) și al celui pentru independență a Turciei (1919-1923), vestul Anatoliei a revenit noului stat creat. Astfel, localnicii greci au fost nevoiți să părăsească satul și să emigreze în Grecia, iar în Levissi ar fi trebuit să sosească populația turcă, însă, din cauza faptului că turcii erau mai puțin numeroși și, în plus, nefiind multumiți de condițiile găsite aici, în zonă în care ar fi trebuit să fie strămutați, aceștia s-au stabilit în alte regiuni din Anatolia. Astfel, în vară anului 1923, când Levissi a fost abandonat, populația greacă a lăsat în urmă două biserici, 14 capele, două școli și aproximativ o mie de case. Și pentru că a rămas nelocuit, satul s-a ruinat cu timpul, iar astăzi este un muzeu în aer liber.

Kolmanskop

Locație situată în deșertul Namibiei, fost oraș al diamantelor, este acum oraș fantomă aproape în întregime acoperit de nisip. A fost construit după ce în zonă s-a deschis o mină de diamante și a fost repede populat – oamenii s-au stabilit aici plini de speranță că se vor îmbogăți. În anii de glorie, aici funcționa un spital, cazonouri, o sală de bowling, o sală de bal și fabrici de gheață. Și orașul prosperă pentru ca până la declanșarea primului război mondial din mina de la Kolmanskop se extrăsese peste o mie de tone de diamante. O dată cu cele două conflagrații mondiale, prețul diamantelor a scăzut și până în 1950 toți locuitorii au părăsit orașul.

Oradour-sur-Glane

Carcase de mașini și resturi de sine pot fi văzute încă pe străzile micului sat fantomă din Franța. Oradour-sur-Glane a fost martorul unor orori inimaginabile - în timpul celui de-al doilea război mondial, 1944, soldații naziști au ucis pe toți cei 642 de locuitori drept pedeapsă pentru Rezistența Franceză. Ruinele sătucului mai pot fi văzute și astăzi, este un adevărat memorial în aer liber, o mărturie a ororilor războiului.

Hashima

Insula fortăreață Hashima din Japonia a fost locul în care, începând din 1880, și-au dus traiul zeci de mii de oameni, veniți aici pentru a lucra la mina de cărbune. Totul a durat până în 1974, când mina s-a închis și oamenii au părăsit insula. Astăzi, dintr-o așezare înfloritoare și prosperă a rămas doar tencuiala căzută, ziduri crăpate, rugină, cioburi... În prezent, este interzis accesul pe insulă din motive de siguranță, iar cei care încalcă dispoziția sunt pedepsiți cu 30 de zile de închisoare. În viitor, autoritățile nipone intenționează să restaureze zona și să o introducă în circuitul turistic.

Pripiat

Sau „Pompeiul modern”, cum i se mai spune. După 36 de ore de la explozia reactorului nuclear de la Cernobil, în dimineața zilei de 27 aprilie 1986, orașul Pripiat în care locuiau 50.000 de persoane, angajați ai centralei și familiile lor, a rămas pustiu. Au fost evacuați de armată în numai trei ore. Destinul lor s-a frânt. Fondat în 1970 și situat la numai 3 km de Cernobil, Pripiat este astăzi cel mai toxic loc din lume și accesul este interzis, deși s-a încercat organizarea de excursii în zonă pentru cei amatori de senzații tari. Apocalipsa nucleară care a frânt destine acum 20 de ani a lăsat în urmă un muzeu în aer liber spre care însă nu e indicat să se îndrepte nimeni.

Quneitra

Oraș fantomă acum, Quneitra este situat pe platoul Golan, în Siria. A fost fondat în vremea Imperiului Otoman, fiind punct de popas pentru caravanele în drum spre Damasc. După dobândirea independenței de către Siria și Israel, 1946 și, respectiv 1948, orașul a dobândit o mare importanță strategică datorată poziției sale cheie între cele două țări. A devenit un oraș prosper și populația sa s-a triplat ca urmare a instalării aici a unei garnizoane militare. Pe 10 iunie 1967, ultima zi a Războiului de Șase Zile, armata israeliană a preluat controlul asupra orașului. A fost recucerit de către Siria în timpul Războiului de Yom Kippur, dar Israelul l-a preluat din nou în urma unei contraofensive. Orașul a fost aproape distrus în timpul retragerii israeliene din 1974. Astăzi este situat în zona demilitarizată ce separă Siria de Israel și rămâne un oraș fantomă, martor tăcut al conflictelor din zonă.

Spinalonga

Insula Spinalonga a fost fortificată în secolul al XVI-lea de venețieni, care voiau să apere mai ușor Golful Elounda. În 1715, venețienii au pierdut insula în favoarea otomanilor. Spinalonga revine grecilor abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar în 1904, prin decizia autorităților cretane, este transformată în colonie pentru leproși, o „insulă a tăcerii". Aproximativ 1.500 de leproși au murit și au fost îngropați în cimitirul de pe insulă. În 1957, ultimii bolnavi au părăsit insula. De atunci, Spinalonga, ultima colonie de leproși din Europa, n-a mai fost locuită, dar prezintă o mare atracție pentru turiști.

Imber

Aici, curgerea timpului s-a oprit cu 69 de ani în urma (1943) când, la cererea ministerului britanic al apărării, locuitorii au fost evacuați pentru ca localitatea să fie folosită pentru antrenamentul militarilor americani ce se pregăteau pentru debarcarea din Normandia. Satul din Salisbury Plain, Marea Britanie, are o biserică-monument veche de 700 de ani, un restaurant, o școală și o mulțime de case încremenite parcă de durere în așteptatea stăpânilor. Localnicilor li s-a spus inițial că vor putea reveni, dar nu au primit acest drept nici până acum. Și aceasta pentru că și în prezent satul fantomă este teren de antrenament pentru militari. O dată pe an însă, în timpul sărbătorilor de iarnă, britanicii pot vizita așezarea.

Piramida

Oraș rusesc situat pe insula norvegiană Spitsbergen (terenul fusese cumpărat în 1920) înființat și dezvoltat de Uniunea Sovietică în jurul unei exploatări miniere. Sovieticii spuneau despre acest oraș că ar fi „sfinxul tăcut, martor al preteniei ruso-norvegiene”. În perioada sovietică, mina a avut o producție de 80 milioane de tone de cărbune, dar zăcământul a devenit tot mai sărac și în 1998, în timpul gravei crize financiare care a afectat Rusia a fost închisă. Astăzi, în orașul părăsit, doar o statuie a lui Lenin a rămas să scruteze zarile.

Bodie

A fost ridicat de căutătorii de aur din California, iar astăzi este parc istoric păzit de superstiții pentru că americanii cred că orice obiect, cât de mic, luat din acest oraș, aduce ghinion de moarte. În anii 1880, era unul dintre cele mai mari orașe ale Californiei, datorită zăcămintelor aurifere de pe teritoriul lui. Căutătorii de aur au construit aici spitale, biserici, patru unități de pompieri și chiar un cartier chinezesc. Odată cu terminarea resurselor, oamenii au început să-l părăsească, iar in 1942 a rămas gol. Astăzi, vizitatorii sunt liberi să meargă pe străzile pustii ale acestui parc istoric, dar sunt avertizați să nu ia cu ei amintiri.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri