• EUR 4.6551 RON
  • USD 3.9650 RON
  • POUND 5.2461 RON
Bucuresti
o

Dacia dupa Ptolemeu, un nou eveniment gazduit de Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi


Dacia dupa Ptolemeu, un nou eveniment gazduit de Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
La Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, la fiecare final de luna muzica va dezvalui povestea unei harti din vremuri indepartate. Un nou eveniment al Stagiunii „Cartografii sonore” va avea loc marti, 25 aprilie, de la ora 18:00, in saloanele institutiei. Accesul la eveniment se va face prin rezervare in prealabil, detalii la finalul acestui anunt.

Harta in jurul careia se va contura evenimentul va fi „Europa Tabula IX” realizata de Gerardus Mercator in secolul al XVI. Editia de fata a fost tiparita in 1578, cel mai probabil la Amsterdam. Ea prezinta a noua harta a Europei asa cum a fost conceputa de Ptolemeu in secolul II d.Chr., si anume Panonia, Tracia si Dacia, litoralul Marii Negre si stramtorile Bosfor si Dardanele. Mai multe despre aparitia acestei harti, va spune istoricul Silviu Anghel in deschiderea evenimentului.

 

Harta aleasa va deveni, ca si pana acum, harta lunii urmatoare la MNHCV si va beneficia de o expunere aparte.

 

Ptolemeu, autorul alexandrin al primei descrieri sistematice a intregii lumi cunoscute a lasat si lucrarea „Harmonik” in care prezinta teorii ale muzicii bazate pe sistemul pitagoreic al numerelor.

 

 

Concertul, inspirat si de aceasta data de istoria hartii, va cuprinde recitaluri de harpa, instrument preferat de antichitate, si va purta auditoriul pe meleagurile muzicii vechi si, in final, romantice, prin dansuri romanesti. Vor interpreta elevi ai Colegiului National de Muzica „George Enescu”: Andrei Olaru – harpa si Valentin Dimitrie Simion – violoncel, coordonati de Raluca Stratulat, profesorul lor dar si una dintre cele mai cunoscute violoniste ale noului val de muzici contemporane. Programul va cuprinde lucrari de F.M. Veracini, D. Scarlatti, B. Marcello, C. Debussy, B. Bartok.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri