• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Concert - eveniment la Șelimbăr, în memoria eroilor din Primul Război Mondial


Concert - eveniment la Șelimbăr, în memoria eroilor din Primul Război Mondial
La 100 de ani de la Marea Unire, capcanele istoriei au făcut ca în România să se dezvolte prea puțin un cult al eroilor. Numeroase monumente închinate eroilor martiri ai Primului Război Mondial zac astăzi în completă ignoranță. Este motivația care a dus la apariția proiectului Arts District 100.

Sâmbătă, de la ora 12:00, în incinta Bisericii fortificate din comuna Șelimbăr de lângă Sibiu, va avea loc un concert-eveniment dedicat Monumentelor Eroilor din Primul Război Mondial. Vor fi interpretate lucrări de Mozart, Beethoven, dar și lucrări în primă audiție absolută create cu inspirația monumentelor eroilor. Intrarea va fi liberă, iar concertul va fi transmis în direct pe site-ul televiziunii culturale EnjoyTV.ro

Evenimentul face parte din proiectul Arts District 100, manifestul cultural inițiat de UCIMR pentru a readuce în atenția publică spații de patrimoniu din România prin intermediul muzicii clasice. Concertul din incinta bisericii vechi de 500 de ani va fi susținut de Cvartetul Chordis, format din tineri muzicieni aflați în plină ascensiune. Cu acest prilej vor fi evidențiate două importante edificii ale căror istorii sunt astăzi aproape uitate: Monumentul Eroilor de la Șelimbăr și Monumentul eroilor din Bartolomeu din Brașov.

Monumentul Eroilor de la Șelimbăr se află amplasat la intrarea în comuna Șelimbăr, la marginea șoselei E 15A și a fost realizat în anul 1932, iar semnificația sa este una dublă, fiind dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial dar și în cinstea victoriei obținută de Mihai Viteazul în fața lui Andrei Bathory, la 28 octombrie 1599. Coincidența face ca acest concert să se desfășoare tot la data de 28 octombrie, la 400 de ani de la evenimentul evocat.

Monumentul Eroilor din Bartolomeu se afă în cartierul omonim din Brașov, în apropierea liniei ferate. Acesta a fost ridicat în anul 1921, în cadrul unei ceremonii la care a concertat „Corul Banatului” dirijat de Ion Vidu. Monumentul este închinat memoriei eroilor căzuți în Bătălia pentru Brașov, un conflict extrem de violent care a dus la pierderea unui număr impresionant de români. Unii istorici denumesc evenimentul „Masacrul de la Bartolomeu”, petrecut la 8/10 octombrie 1916.

Prin acest proiect, realizat în premieră în România, cele două edificii au fost sursa de inspirație pentru doi reputați compozitori în plan internațional: Miika Hyytiainen din Finlanda și Zhiyi Wang din China.

Compozitorul finlandez este doctorand al Academiei de Muzică Sibelius din Helsinki și s-a făcut remarcat prin ingeniozitatea și creativitatea sa, realizând lucrări de operă multimedia și alte producții pentru artele spectacolului, muzica sa fiind interpretată în mai multe capitale europene.

Iar Zhiyi Wang din China este deja un compozitor recunoscut și multipremiat international, orchestrator al muzicii pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, recent laureat cu Medalia de Aur la premiile Global Music Awards, pentru muzica filmului Dali Holiday.

La concertul de sâmbătă, dimensiunea globală a Războiului va fi reflectată și din perspectiva muzicii noi, prin viziunea tinerilor compozitori. De altfel, proiectul Arts District 100 a atras contribuția creativă a unor compozitori din România, Serbia/ Olanda, Finlanda și Irlanda.

Concertul va fi însoțit de o expoziție de fotografie documentară realizată de Mihai Benea. Expoziția cuprinde imagini ale monumentelor menționate, dar și imagini ale monumentelor din București, unele dintre ele aflate, din păcate, într-o stare de degradare morală.

 


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri