• EUR 4.6346 RON
  • USD 3.9285 RON
  • POUND 5.2711 RON
Bucuresti
o

Tudor Gheorghe: Nu am facut niciodata compromisuri cu arta mea


Tudor Gheorghe: Nu am facut niciodata compromisuri cu arta mea
Cantaretul si compozitorul Tudor Gheorghe a primit, marti seara, din partea Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR), titlul de ambasador al traditiilor si identitatii nationale pentru intreaga activitate desfasurata in slujba Romaniei si a romanilor, context in care a afirmat ca nu a facut niciodata compromisuri cu arta sa la nunti sau petreceri.

"Nu am facut compromisuri niciodata cu arta mea la nicio petrecere, la evenimente, la nunti. (...) Am considerat ca locul meu este pe scena, in fata reflectoarelor. Mi-am respectat misiunea, harul pe care ti-l da Dumnezeu, nu mi-am batut joc de el. Stiu ca Dumnezeu trece si da asa cate o mana de har. Pe unde trece ii spune lui Petru si se naste un copil cu har si dupa ani de zile trece si zice: 'Petru, nu am mai trecut noi pe aici?' 'Ba da.' 'Si nu am dat noi niste har?' 'Ba da, dar de la un timp a inceput sa bea, sta prin carciumi. Ia-i-l!' Cand Dumnezeu iti da har, nu ai voie sa-ti bati joc de el. Ti-l ia. Eu nu mi-am batut joc de harul meu dat de Dumnezeu, muncesc de-mi sar ochii din cap. Fac doua turnee pe an cu acoperire nationala, ma duc in locuri, am facut un spectacol care se numeste Lectia, o pledoarie pentru pastrarea traditiei limbii romane si m-am dus in locuri unde de 30 de ani nu s-a mai intamplat nimic. (...) Din pacate, eu sunt paralel cu cultura oficiala de mult timp", a afirmat Tudor Gheorghe la evenimentul organizat in Capitala.

 

El a aratat ca distinctiile pe care le-a primit de-a lungul vietii il "imping in fata". "Atatea lucruri frumoase s-au spus despre mine de-a lungul vietii, am fost si injurat, dar mai putin, recunosc, dar daca nu esti injurat, nu este bine, trebuie cineva din cand in cand sa te injure ca sa-ti dai seama ca mai ai lucruri de facut. Lucrurile frumoase pe care le-ati spus despre mine ma obliga, faptul ca voi primi aceasta distinctie ma obliga. Am primit multe distinctii si toate acestea nu sunt decat un resort care ma imping in fata. Mereu am fost intrebat ce ma tine, ce anume ma face sa vin fata spectatorilor mei cu atata varietate stilistica, nu numai melodica. (...) Eu am considerat ca este mai bine sa ma pun in slujba marii poezii. Mi-am depasit un orgoliu, zic eu, de oltean, dar sa scriu poezii de dragoste, dupa ce citesti o poezie splendida de Arghezi, mai bine zic o cant pe a lui Arghezi, lasa-le pe ale mele mai tarziu. (...) Este o atitudine pe care am luat-o fata de lumea in traiesc si traim", a marturisit Tudor Gheorghe.

 

Despre concertul "Indragostiti fara noroc", el a spus ca va incerca sa se reinventeze si a amintit ca, desi i-a cunoscut pe toti ministrii Culturii, singurul care vine la concertele sale este Razvan Theodorescu. Tudor Gheorghe a aratat ca si-ar dori sa aiba sprijinul Ministerului Culturii in activitatea sa.

 

Presedintele CNMR, Alexandru Cumpanasu, a declarat ca Tudor Gheorghe a creat o "opera" pe care a oferit-o romanilor prin pastrarea originalitatii folclorului si a traditiilor romanesti. "Prea putini oameni mai construiesc pentru Romania, prea putini mai unesc romanii, prea putini oameni isi mai dedica viata lor. Decizia pe care am luat-o - Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei - (...) a fost aceea de a recunoaste valoarea si valorile poporului roman, iar maestrul Tudor Gheorghe este din punctul meu de vedere una din cele mai importante personalitati pe care le-a avut si le are Romania", a spus Cumpanasu, noteaza AGERPRES.

 

La eveniment au participat si presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta, Adrian Badea, secretarul de stat in Ministerul Culturii Alexandru Oprean, ambasadorii Georgiei, Giorgadze Ilia, si Mexicului, Jose Arturo Trejo Nava, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, jurnalistul Ion M. Ionita, profesorul Anton Hadar.

 

"Domnia sa (n.r. - Tudor Gheorghe) nu a facut niciun moment rabat de la arta, de la adevaratele melodii cu piloni populari, adevaratele versuri care ne insufletesc pe foarte multi dintre noi, din pacate nu pe foarte multi din generatia actuala, aici este rolul nostru de a educa tinerii in acest spirit al valorilor nationale", a spus presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta.

 

La randul sau, Ecaterina Andronescu a afirmat ca Tudor Gheorghe este "un om spectacol, om spectacol pentru cei care vor sa inteleaga ca sunt romani".

 

Reprezentantul Ministerului Culturii a adaugat ca Tudor Gheorghe este un "reper de transmitere a valorilor romanesti". "Nevoia de cultura nu este acut vizibila doar in marile capitale, exista si in tara, in comunitatile limitate de la cultura. Ati reusit sa fiti un reper de transmitere a valorilor si in acele comunitati", a subliniat Oprean.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri