• EUR 4.6327 RON
  • USD 3.9431 RON
  • POUND 5.2626 RON
Bucuresti
o

Povestea unui rocker de ‘cariera’: Axl Rose a implinit 55 de ani


Povestea unui rocker de ‘cariera’: Axl Rose a implinit 55 de ani
Axl Rose (William Bruce Rose), solist si membru fondator al trupei rock Guns N' Roses, s-a nascut la 6 februarie 1962, in Lafayette, Indiana, SUA. A fost atras de muzica de mic copil, iar la varsta de cinci ani a inceput sa cante in corul bisericii impreuna cu fratele vitreg si cu sora lui, sub numele Bailey Trio.

A urmat cursurile Jefferson High School, unde canta in corul scolii. In adolescenta a alcatuit prima sa trupa, numita Axl. Ulterior, a preluat numele acesteia ca prenume, spunandu-si Axl Rose.

 

In 1982 s-a mutat in Los Angeles, California, luand hotararea de a incepe o cariera muzicala. S-a alaturat trupei Rapidfire, cu care a inregistrat un demo, in 1983. Dupa destramarea grupului, a intrat in trupa L.A. Guns, inainte de a alcatui, impreuna cu prietenul sau din copilarie Izzy Stradlin, trupa Hollywood Rose, conform site-ului http://www.thefamouspeople.com. 1985 a fost anul in care Axl Rose si fostul sau coleg de trupa Tracii Guns au format Guns N' Roses, prin unirea celor doua grupuri care faceau parte: Hollywood Rose si L.A. Guns.

 

Membrii Guns N' Roses - solistul Axl Rose, chitaristii Slash si Izzy Stradlin, basistul Duff McKagan si bateristul Steven Adler - au debutat in ''The Troubadour'', Hollywood, urmand sa cante in cluburi din Los Angeles. Trupa a atras atentia mai multor case de discuri importante.

 

Cu putin timp inainte de a semna un contract cu Geffen Records, in 1986, solistul trupei si-a schimbat legal numele in acte, devenind oficial W. Axl Rose. Guns N' Roses a lansat, in decembrie 1986, EP-ul ''Live ?!*@ Like a Suicide'', care cuprindea patru piese - ''Reckless Life'', ''Nice Boys'', ''Move to the City'', ''Mama Kin''.

 

Albumul de debut al trupei, ''Appetite for Destruction'', a fost lansat in 1987, devenind un succes urias. A intrat in topul celor mai bune albume ale anului si s-a vandut in peste un milion de exemplare numai in SUA. In 1988 au participat la festivalul Monsters of Rock din Anglia si au lansat albumul ''G N' R Lies'', care a devenit extrem de cunoscut.

 

Pe parcursul anului 1989, Guns N' Roses a devenit una dintre trupele rock de frunte din lume. Axl Rose a aparut in acel an pe coperta revistei Rolling Stone. In 1991, trupa a plecat intr-un turneu de doi ani si jumatate - ''Use Your Illusion Tour'' - si a lansat doua albume - ''Use Your Illusion I'' si ''Use Your Illusion II''.

 

Cele doua albume au avut mare succes, fiecare intrand in Billboard 200, pe locurile 2 si respectiv 1. Discurile s-au vandut in peste 35 de milioane de exemplare in intreaga lume, scrie AGERPRES. Concertul final al turneului ''Use Your Illusion'' a avut loc la 17 iulie 1993, in Buenos Aires, a reprezentat ultimul show live al lui Axl Rose cu trupa pentru urmatorii sapte ani si jumatate.

 

In noiembrie 1993 au lansat albumul ''The Spaghetti Incident?'', care nu a avut acelasi succes ca precedentele. Pana la finalul anilor '90, trupa nu s-a destramat, dar Axl Rose nu a mai aparut in public. In 2001, a aparut la ''Rock in Rio 3'', cu alta formula de muzicieni - chitaristii Buckethead, Robin Finck, Paul Tobias, basistul Tommy Stinson, bateristul Bryan ''Brain'' Mantia, Dizzy Reed si Chris Pitman la clape.

 

A urmat o noua pauza in aparitiile in public ale artistului, revenind abia in 2006, cand a participat la un turneu in Europa si America de Nord. Compilatia ''The Roots of Guns N' Roses'', lansata in 2004, cuprinde piesele ''Anything Goes'', ''Rocker'', ''Shadow of Your Love'' si ''Reckless Life'', inregistrate in ianuarie 1984, pe un demo de cinci piese. Albumul ''Chinese Democracy'' a fost lansat in 2008, la 15 ani dupa precedentul album.

 

In urmatorii cinci ani, trupa a efectuat turnee in America, Europa si Australia. De asemenea, rockerii de la Guns N' Roses au participat la ''Rock in Rio 4''. Guns N' Roses a vandut peste 100 de milioane de copii ale albumelor sale pe plan mondial. Fiecare material discografic al grupului a intrat in topul Billboard, in multe topuri europene, din Asia si America de Sud.

 

Cel mai bine vandut disc al trupei este "Appetite For Destruction", cu peste 38 de milioane de exemplare, in toata lumea. In 2012, Axl Rose a intrat in ''Rock and Roll Hall of Fame'', precizeaza site-ul http://www.thefamouspeople.com. Guns N' Roses a sustinut un concert in Romania, in septembrie 2010, la complexul Romexpo din Capitala, iar in iulie 2012, la festivalul ''Rock the City'', tot la Romexpo. In martie 2016, trupa Guns N' Roses anunta ca se va reuni pentru un turneu in 21 de orase din America de Nord.

 

Tot in 2016, Axl Rose a fost cooptat in trupa AC/DC in locul solistului Brian Johnson, care avea probleme de sanatate si risca sa ramana fara auz.

 

Axl Rose a cantat cu AC/DC in turneul ''Rock or Bust'' in 2016. Totodata, a aparut stirea ca Axl Rose si Angus Young (AC/DC) planuiau sa inregistreze un nou material, dupa turneul mondial ''Not In This Lifetime'' al trupei Guns N' Roses, care se afla in desfasurare in 2017, conform site-ului http://www.gunsnroses.com. Acest turneu include concerte in orase din Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Thailanda. Urmeaza concerte in Europa, pana la sfarsitul lunii iulie 2017, apoi in America de Nord si Canada.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri