• EUR 4.6327 RON
  • USD 3.9431 RON
  • POUND 5.2626 RON
Bucuresti
o

Povestea lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana


Povestea lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana
Kurt Donald Cobain s-a nascut la 20 februarie 1967, in Aberdeen, Washington. De copil a fost fascinat de arta, desena personaje din desene animate si din alte filme.

La varsta de patru ani canta la pian si chiar compunea cantece simple. A fost influentat de artisti ca Ramones si Electric Light. Ii placea sa asculte piesele ''Motorcycle Song'' a lui Arlo Gutherie sau ''Hey Jude'' a trupei The Beatles, conform site-ului http://www.thefamouspeople.com. In 1985, Cobain si Krist Novoselic au hotarat sa infiinteze o formatie.

 

Au realizat primele demo-uri si apoi l-au cooptat pe Chad Channing, cu care au cantat pe primul album, ''Bleach''. Cobain a hotarat ca trupa sa se numeasca Nirvana in 1988, inregistrand in acelasi an single-ul ''Love Buzz'', care a fost lansat prin Sub Pop Records. Primul album, ''Bleach'', a fost lansat in 1989, cuprinzand muzica punk cu sound heavy metal. Nirvana a abordat si genul baladelor rock, cum a fost piesa ''About a Girl'',scrie AGERPRES.

 

Anul 1990 a adus venirea in trupa a lui Dave Grohl de la Scream, iar in 1991 a semnat contractul cu Geffen Records, dupa care a urmat lansarea ''Nevermind'', care a primit discul de aur. Single-ul ''Smells Like Teen Spirit'' l-a adus pe Cobain pe primul loc in randul tinerilor compozitori.

 

A aparut un nou sound, un subgen al rockului alternativ, numit Grunge, conform biografiei postate pe pagina de Facebook a trupei Nirvana, http://www.facebook.com/pg/Nirvana. In noiembrie 1991, Nirvana a efectuat un turneu de sase saptamani in SUA. La inceputul anului 1992, ''Nevermind'' ajunge pe primul loc in Billboard 200.

 

Lunile ianuarie-februarie 1992 au fost luni de turneu in Australia, Japonia si Hawaii. In aprilie 1992, trupa a aparut pe coperta revistei ''Rolling Stone''. In lunile iunie-iulie ale aceluiasi an, a urmat un turneu in Europa. Albumul ''In Utero'' a fost lansat in septembrie 1993 si a fost un mare succes. Ca frontman al trupei Nirvana, Cobain a fost perceput ca ''vocea unei generatii''. Dupa lansarea albumului, Nirvana a plecat intr-un turneu de trei luni in America de Nord. In noiembrie 1993 a inregistrat un show acustic la Sony Studios in New York. In ianuarie 1994, Nirvana are ultimul show live in SUA, iar in februarie acelasi an a plecat in turneu in Europa, potrivit biografiei de pe site-ul Nirvana, http://www.nirvana.com. In timpul unui turneu prin Europa, in 4 martie 1994, Kurt Cobain a fost pe punctul de a-si pierde viata in urma unei supradoze, dar a fost salvat. A inceput sa aiba insa tot mai multe ganduri legate de suicid. A fost internat intr-un centru de recuperare din Los Angeles, pentru dezintoxicare. La cateva zile dupa ce a parasit centrul, in 8 aprilie 1994, trupul artistului a fost gasit fara suflare, impuscat, in casa lui din Lake Washington Boulevard. Conform certificatului de deces, murise la 5 aprilie 1994, la doar 27 de ani, potrivit http://www.facebook.com/pg/Nirvana. Popularitatea trupei a crescut in perioada care a urmat mortii lui Cobain. Un demo nefinalizat al piesei ''You Know You're Right" a ajuns in topurile muzicale din intreaga lume. Trupa Nirvana a vandut peste 5 milioane de albume. Cobain a fost inclus intre cei mai mari 12 chitaristi ai tuturor timpurilor, de revista Rolling Stone, in 2003. A fost catalogat drept cea mai buna voce din muzica de 22 de ori de MTV, iar in lista ''100 Greatest Metal Singers of All Time'' a fost plasat pe locul 20, in 2006. A fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 2014, impreuna cu Nirvana. Cobain a fost casatorit cu cantareata rock Courtney Love, cu care a avut o fiica, Frances Bean Cobain.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri