• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Parlamentul European a ridicat restrictiile asupra accesului la continutul TV si cinematografic in strainatate


Parlamentul European a ridicat restrictiile asupra accesului la continutul TV si cinematografic in strainatate
Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a aprobat joi noile reguli care le permit cetatenilor Uniunii Europene sa-si acceseze abonamentele online atunci cand se afla in strainatate, potrivit unui comunicat de presa al legislativului european. Cetatenii care viziteaza un alt stat UE adesea nu pot accesa continutul online cum ar fi filme, seriale TV, muzica, jocuri sau evenimente sportive pentru care au platit in statul in care locuiesc.

Noile reguli vor elimina restrictiile, astfel incat cetatenii UE vor putea utiliza serviciile de tip Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer si atunci cand se afla in alt stat UE pentru vacanta, studii sau afaceri.

 

Furnizorii de servicii de continut online pot lua masuri "efective si rezonabile" pentru a verifica daca abonatul nu s-a mutat de tot in alt stat membru pentru ca licentele de copyright ar putea fi diferite. O lista de metode permise de verificare cuprinde carti de identitate, detalii de plata, informatii privind impozitele, adresa postala sau verificari de IP.

 

Furnizorii de servicii trebuie sa se asigure ca orice procesare a datelor personale este proportionala si trebuie sa introduca anumite elemente de protectie, mai ales pentru verificarea de IP. Regulile se vor aplica doar serviciilor online bazate pe subscriptii, dar furnizorii de servicii gratuite pot sa ofere si ei portabilitate pentru continutul lor in UE, cu conditia de a respecta cerintele privind verificarea rezidentei.

 

"Cetatenii europeni au asteptat aceste reguli noi ce reprezinta un pas inainte catre o piata digitala comuna. Ele cresc mobilitatea si ofera cu succes posibilitatea de portabilitate utilizatorilor continutului online european, fara sa afecteze copyright-ul", a spus raportorul PE in acest dosar, eurodeputatul francez Jean-Marie Cavada, scrie AGERPRES.

 

Propunerea legislativa trebuie sa fie aprobata de Consiliul UE. Statele membre vor avea la dispozitie noua luni de la intrarea in vigoare a regulamentului pentru a aplica noile reguli.

 

Conform unui studiu al Comisiei Europene, anul trecut 64% dintre europeni utilizau internetul pentru jocuri sau pentru a descarca imagini, filme sau muzica. Multi dintre ei se asteptau sa poata face acelasi lucru si in timpul calatoriilor in UE, iar numarul lor va creste pe masura ce europenii vor plati mai putin pentru accesul la internet pe aparatele mobile in alte state UE, de la 15 iunie 2017, atunci cand taxele de roaming vor fi eliminate din Uniunea Europeana.

 

Foto: Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri