• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Vanatorul de tatuaje Lars Krutak vine la Noaptea Muzeelor de la MCDR


Vanatorul de tatuaje Lars Krutak vine la Noaptea Muzeelor de la MCDR
Antropologul american dr. Lars Krutak, cunoscut publicului larg din seria de documentare "Tatoo Hunter - Vanatorul de tatuaje", difuzate de Discovery Channel, va sustine sambata, la Deva, conferinta 'Mostenirea culturala a tatuajului indigen', in deschiderea manifestarii Noaptea Muzeelor, organizata la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane.

Conferinta se va axa pe semnificatiile si simbolistica tatuajului la triburile indigene si in preistoria romaneasca, in paralel fiind prezentate de specialisti ai muzeului mai multe elemente de arheologie experimentala, cum ar fi crearea de unelte traditionale pentru tatuaj, din os sau corn, dar si modul de obtinere a unor pigmenti folositi in tatuaje.

 

"Intr-un context social in care, in intreaga lume, implicit si la noi, se poate observa o adevarata explozie a body-art-ului, a tatuajului in special, devenind o veritabila moda, am considerat ca fiind un moment mai mult decat potrivit pentru a intelege cu adevarat originea si semnificatia tatuajului. In spatiul romanesc, in cercetarea arheologica si cea antropologica, tatuajul si semnificatiile sale reale au fost ignorate aproape in totalitate", a declarat Roxana Stancescu, care se ocupa cu organizarea evenimentului din partea MCDR Deva.

 

Ea a explicat ca originea tatuajului poate fi asimilata cu scopul medicinal, dezvoltandu-se ulterior ca element de individualitate sau ca o forma de expresie a credintelor.

 

Intalnirea cu Lars Krutak se va incheia cu o sesiune de intrebari si raspunsuri si o lansare de carte insotita de autografe. Lars Krutak a inceput studiul tatuajului in 1996 iar acum lucreaza la Smithsonian Institution din Washinton D.C., SUA.

 

Format ca arheolog si antropolog, Lars Krutak a studiat, vreme de trei ani, simbolistica si practica tatuajului in zona arctica. Ulterior, aria sa de interes s-a largit, studiind si cercetand arta corporala indigena din intreaga lume.

 

In timp, Krutak a devenit unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in domeniu, fiind considerat "the tattoo anthropologist"- antropolog al tatuajului. Consultant pe probleme de antropologie la National Geographic, Discovery Channel sau History Channel, activitatea stiintifica a lui Lars Krutak se reflecta si intr-o serie de publicatii, prin articole despre arta corpului, modificari ale acestuia si, in special, despre tatuajul si semnificatia sa de-a lungul istoriei.

 

Dupa conferinta dr. Lars Krutak, la muzeul din Deva vor urma activitati organizate cu sprijinul Asociatiei Terra Dacica Aeterna - filiala Deva si Cercetasilor Romaniei: prezentare de echipament si tehnica de lupta la daci si la romani, ateliere de gastronomie antica.

 

Tot la Deva vor fi prezentate doua spectacole sustinute de actorii teatrului din Petrosani: "Muzicantii din Bremen" si "Un pedagog de moda 9". Finalul revine unui recital sustinut de Andreea Butnaru (pian) si Florin Mitrea (violoncel).

 

Noaptea Muzeelor va fi organizata sambata si la Castelul Corvinilor si la Muzeul de Arheologie, Istorie si Etnografie Hunedoara. De la ora 18.00, la castel va avea loc Festivalul Luminii iar de la ora 19.00 va fi vernisata Casa Breslelor. Vizitatorii vor putea vedea expozitia de arta fotografica "Alchimii subiective" si Lapidarul renascentist al Castelului Corvinilor. Evenimentele se vor incheia la ora 2,00.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri