• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Top 10 cele mai scumpe tablouri vândute la licitații de artă


Top 10 cele mai scumpe tablouri vândute la licitații de artă
Un eveniment extraordinar petrecut miercuri seară, la New York, la o licitație de artă, aduce în prim-plan cele mai spectaculoase vânzări de tablouri. Suma record de 450,3 milioane dolari cu care s-a vândut lucrarea "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, evidențiază interesul tot mai mare al investitorilor pentru plasamentele în artă.

Licitațiile de toamnă, derulate începând de luni, au prilejuit noi recorduri pe piața de artă. În acest context trebuie amintite recordurile de preț pentru opere semnate de Fernand Leger (70 milioane de dolari), Marc Chagall (28,5 milioane de dolari) și Rene Magritte (20,5 milioane de dolari).

De miercuri seară, capodopera lui da Vinci se clasează în fruntea topului dedicat celor mai scumpe 10 tablouri din lume (taxe și comisioane incluse). Trebuie precizat că în acest clasament nu sunt incluse și vânzările private, ale căror sume finale sunt rareori comunicate publicului larg. 

1. "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci

Tabloul a fost adjudecat miercuri cu 450,3 milioane de dolari, la o licitație organizată de Christie's la New York. Pictura a făcut parte cândva din colecția regală a lui Charles I. Presa internațională relatează că patru participanți la licitație prin telefon și unul aflat la fața locului s-au „bătut” pentru a cumpăra capodopera, care avea un preț de pre-vânzare garantat de cel puțin 100 de milioane de dolari. Licitarea aproape se oprise în jurul a 200 de milioane de dolari, apoi unul dintre ofertanții prin telefon a ridicat prețul la 300 de milioane de dolari, prețul crescând ulterior cu câte două milioane de dolari odată.

La finalul unei licitații care a durat 19 minute, "Salvator Mundi", ultimul tablou al maestrului renascentist aflat încă într-o colecție privată, a depășit cu mult precedentul record mondial de preț, deținut de tabloul "Les Femmes d'Alger (version 0)", de Pablo Picasso, ce a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari la o licitație organizată în 2015.

Așa cum am menționat, casa organizatoare estimase la 100 de milioane de dolari valoarea acestei pânze cu dimensiunile de 65 centimetri x 45 centimetri. Trebuie amintit faptul că pictura a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca ea să fie autentificată și atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005.

Lucrarea lui Leonardo da Vinci se afla până miercuri în proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este președintele clubului de fotbal AS Monaco. Magnatul rus l-a cumpărat cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de artă elvețian, Yves Bouvier, care îl achiziționase la rândul lui cu puțin timp înainte cu suma de 80 de milioane de dolari. De atunci, Dmitri Rybolovlev și Yves Bouvier sunt prinși într-o veritabilă bătălie judiciară, miliardarul rus acuzându-l pe comerciantul de artă că și-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le cumpăra în numele lui.

Operele de artă create înainte de secolul al XIX-lea sunt rareori scoase la licitație, întrucât cele mai multe dintre ele se află deja în muzee, fapt care a lăsat să planeze o anumită incertitudine asupra prețului ce ar fi putut să fie atins de tabloul maestrului renascentist. Însă câțiva colecționari bogați au spulberat aceste dubii în doar câteva minute. Ei au confirmat astfel că după prețul senzațional de 110,5 milioane de dolari ce a fost plătit în luna mai pentru un tablou de Basquiat, piața operelor de artă revine la nivelul său maxim din 2015, un moment ce a fost considerat de experți drept o perioadă de "supraîncălzire" a acestui sector de activitate.

2."Les Femmes d'Alger (version 0)", de Pablo Picasso

Tabloul a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari, în mai 2015, de casa Christie's la New York.

3. "Nu couche", de Amedeo Modigliani

Pictura s-a vândut cu 170,4 milioane de dolari la o licitație organizată de aceeași casă, în noiembrie 2015.

4. "Three Studies of Lucian Freud", un triptic de Francis Bacon

A fost achiziționat în noiembrie 2013 cu 142,4 milioane de dolari la o licitație organizată tot de casa Christie's la New York.

5. "The Scream", un pastel de Edvard Munch

Tabloul a fost vândut în mai 2012 cu 119,9 milioane de dolari la o licitație organizată de casa concurentă, Sotheby's, la New York.

6 .Un tablou fără titlu, semnat de Jean-Michel Basquiat

Pictura a fost vândută de casa Sotheby's la New York cu prețul de 110,5 milioane de dolari pe 18 mai 2017.

7. "Nu au plateau de sculpteur" (tablou cunoscut și sub titlul "Nu, feuilles vertes et buste"), de Pablo Picasso

Tabloul a fost vândut cu 106,4 milioane de dolari în mai 2010 de casa Christie's la New York.

8. "Silver Car Crash (Double disaster)", o pânză cu dimensiuni monumentale semnată de Andy Warhol

Pictura a fost vândută în noiembrie 2013 cu prețul de 105,4 milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby's la New York.

9. "Garcon a la pipe", o altă capodoperă semnată de Pablo Picasso

Pictura a fost adjudecată cu 104,2 milioane de dolari, tot la o licitație a casei Sotheby's, la New York, în mai 2004.

10. "Nurse", un tablou legendar semnat de Roy Lichtenstein, un maestru al curentului pop-art american

Tabloul a fost achiziționat în noiembrie 2015 cu 95,37 milioane de dolari, la o licitație organizată de casa Christie's la New York.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri