• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Salvator Mundi, cel mai scump tablou din lume, urmează să fie expus la noul Luvru de la Abu Dhabi


Salvator Mundi, cel mai scump tablou din lume, urmează să fie expus la noul Luvru de la Abu Dhabi
După ce tabloul pictorului italian Leonardo da Vinci a fost vândut în noiembrie la licitație pentru o sumă record de 450,3 de milioane de dolari, au apărut o serie de speculații legate de cel care a preluat această operă de artă.

Acum însă lucrurile s-au liniștit, reprezentanții muzeului Luvru de la Abu Dhabi anunțând că urmează să expună opera. Este o reușită extraordinară pentru noul muzeu, pe care președintele Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, l-a numit "monument cultural mondial" cu prilejul inaugurării sale de la 8 noiembrie, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron.

"Felicitări", a postat pe Twitter casa de licitații Christie's, care a organizat la New York vânzarea în cursul căreia tabloul "Salvator Mundi" a pulverizat recordul pentru pictura cea mai scumpă din lume care era deținut de "Les Femmes d'Alger", a lui Pablo Picasso, vândută cu 179,4 milioane de dolari în 2015.

De atunci, au apărut numeroase speculații privind identitatea cumpărătorului tabloului vândut de miliardarul rus Dmitri Rybolovlev, care l-a achiziționat cu 127,3 milioane de dolari în 2013, un preț pe care l-a considerat atunci supraevaluat.

Săptămânalul francez Le Journal du dimanche (JDD) a relatat că este vorba despre două societăți de investiții, care acționează în baza unui acord financiar cu mai multe mari muzee. După achiziționarea sa, opera lui Da Vinci ar urma să fie revândută sau închiriată muzeelor, în special în Asia și Orientul Mijlociu, potrivit JDD. În postarea sa de miercuri de pe Twitter, Luvrul din Abu Dhabi nu a precizat intervalul de timp în care va expune tabloul.Întrebat de AFP despre această chestiune, instituția nu a răspuns încă solicitării.

"Salvator Mundi" este singurul tablou cunoscut al lui Leonardo da Vinci care aparține încă unui colecționar privat, toate celelalte fiind proprietatea unor muzee.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri