• EUR 4.5975 RON
  • USD 3.8945 RON
  • POUND 5.1203 RON
Bucuresti
o

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva va invita sa vedeti EXPONATUL LUNII


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva va invita sa vedeti  EXPONATUL LUNII
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, incepand cu data de 1 aprilie 2016, o alta piesa in cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesa ce poate fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii aprilie 2016 face parte din colectia de Istorie Moderna a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind reprezentat de o cana de propaganda din timpul primului razboi mondial. Astfel de obiecte erau folosite de propaganda militara atat pentru a indemna tinerii sa se inroleze in armata, cat si pentru a populariza ideea aliantelor „indestructibile”, alaturi de cani fiind utilizate batiste brodate, carti postale, schite, fotografii panoramice etc.

 

 

Cana de propaganda expusa la Muzeul Civilizatiei Dacice si Roamne provine din Imperiul Austro-Ungar, fiind fabricata din portelan alb, cu toarta, si are o inaltime de 9 cm, diametrul gurii de 8 cm iar diametrul bazei de 5,5 cm, rezultand o forma tronconica.

 

 

Baza este ornamentata cu o banda de decor in relief, iar deasupra acesteia se afla o alta compusa din culorile rosu-alb-verde, reprezentand steagul ungar, aratand de fapt pozitia de egalitate pe care Ungaria o avea in cadrul aliantei.

 

 

Insa punctul de atractie il constituie cei doi imparati si aliati Franz Joseph si Wilhelm al II-lea, prezentati in doua medalioane pozitionate fata in fata, in partea centrala a canei. Imparatii aliati in blocul Puterilor Centrale poarta uniforme militare de ceremonie, completate cu ordine si decoratii. Fiecare medalion este marginit de steagul statului caruia ii apartine conducatorul, respectiv Austro-Ungaria si Germania.

 

 

Produse in numar mare in timpul Primului Razboi Mondial, canile de propaganda, pe care azi le mai putem vedea doar in colectiile muzeale, ne transmit peste timp, imagini document ale aliantei fostelor imperii din centrul Europei.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri