• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

MCDR:O icoană pictată pe sticlă cu reprezentarea ‘Sfântului Prooroc Ilie’este exponatul lunii iulie


MCDR:O icoană pictată pe sticlă cu reprezentarea ‘Sfântului Prooroc Ilie’este exponatul lunii iulie
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 iulie, o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spațiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii iulie 2017 face parte din colecția de artă a MCDR și a intrat în patrimoniul instituției noastre în urma unei donații din anii ’80, fiind vorba despre o icoană pictată pe sticlă cu reprezentarea „Sfântului Prooroc Ilie”.

 

 

Aflată până nu demult într-o stare avansată de degradare această icoană a fost restaurată în anul 2016.

 

Celebrat pe 20 iulie, Sfântul Ilie este unul din cei mai vechi prooroci din Vechiul Testament și este reprezentat ca divinitate solară și meteorologică care-și marchează ziua cu mari nenorociri: incendii, furtuni cu tunete și fulgere, grindină și ploi violente.

 

 

Exponatul de față se încadrează în modelul iconografic al ridicării la cer. Compoziția este dominată de cercul de culoare roșie ce simbolizează calea de foc în care îl observăm pe Sfânt în picioare în carul de foc la care sunt înhămați doi cai. Este însoțit de un înger și de un al doilea personaj care este Sfântul Prooroc Elisei, ucenicul Sfântului Ilie.

 

 

În toate legendele Sfântul Ilie marchează miezul vieții pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână.

 

 

Pe lângă toate celelalte atribute pe care le are, Sfântul Ilie este ocrotitorul aviației și forțelor aeriene române, ziua de 20 iulie fiind declarată Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri