• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Goldart scoate la licitatie lucrarea NIMFA DORMIND de Nicolae Grigorescu. Vom avea un nou record pe piata de arta?


Goldart scoate la licitatie lucrarea NIMFA DORMIND de Nicolae Grigorescu. Vom avea un nou record pe piata de arta?
Apetitul investitorilor pentru piata de arta a determinat marile case de licitatii din Romania sa aduca in atentia publicului lucrari dintre cele mai importante. Daca Artmark ne propune un pictor contemporan foarte bine cotat la nivel international, Adrian Ghenie, Goldart va pune in vanzare lucrarea “Nimfa dormind” de Nicolae Grigorescu, capodopera ce are potentialul de a stabili un nou record pe piata de arta autohtona.

Pe 24 mai va avea loc la sediul casei de licitatii Goldart din Bucuresti o licitatie in cadrul careia vor fi puse in vanzare 93 de opere de arta cu o valoare de pornire ce depaseste 350.000 de euro.

 

Protagonista licitatiei este lucrarea “Nimfa dormind” de Nicolae Grigorescu, opera ce poate marca un nou record pe piata locala de arta. Pretul de pornire al acesteia este de 220.000 de euro.

 

 

Din perspectiva investitiei, “Nimfa dormind” este cea mai buna lucrare Nicolae Grigorescu tranzactionata din 2010 pana azi. Prezenta operei in orice colectie creste valoarea colectiei cu 30%. Aceasta lucrare are toate atuurile sa fie adjudecata in marja de 330.000-370.000 de euro, adica, 5% din valoarea recordului stabilit de o lucrare de Adrian Ghenie, “Nickelodeon”, tranzactionata la Londra in octombrie 2016 pentru suma de 7,1 milioane lire sterline,” a declarat Cristian Anghel, Director Executiv Goldart.

 

Spre deosebire de lucrari ca “Tarancute (De la fantana)” sau “Tarancuta odihnindu-se” ce se inscriu in curentul traditionalist de la inceputul secolului al XX-lea sau extrem de frecventele lucrari ce au ca motiv central ”Carul cu boi”, destinate publicului larg iubitor al lumii satului, “Nimfa dormind” este un varf al creatiei grigoresciene cu influente stilistice europene. Tema femeii intre flori, a nimfei in mijlocul padurii in care este zeita, este una specific simbolista, de larga circulatie in jurul anului 1900. Expusa pana in prezent la Muzeul Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare», lucrarea poate fi admirata pana la licitatie in cadrul galeriei de la sediul Goldart.

 

Licitatia va cuprinde si alte lucrari de referinta precum Odihna - Ion Theodorescu Sion, Scena biblica – Eustatiu Stoenescu, Margine de padure - Ion Andreescu, Nud in interior si Natura statica cu fructe - Petre Iorgulescu Yor, Femeie cu voal spaniol - Samuel Muetzner, Dalila - Marcel Guguianu si Memento mori - Sabin Balasa.

 

Despre “Nimfa dormind” de Nicolae Grigorescu

 

Una dintre cele mai importante creatii a lui Nicolae Grigorescu, de care si acesta se simte legat inca de la prima expunere, ”Nimfa dormind” inscrie o pagina importanta a creatiei lui Grigorescu, cea in care acesta era racordat la miscarile stilistice europene, respectiv la simbolism. Tema femeii intre flori, a nimfei in mijlocul padurii in care este zeita, este una specific simbolista, de larga circulatie in jurul anului 1900. Spre deosebire de lucrari ca “Tarancute (De la fantana)” sau “Tarancuta odihnindu-se” ce se inscriu in curentul traditionalist de la inceputul sec. XX sau extrem de frecventele lucrari ce au ca motiv central ”Carul cu boi”, destinate publicului larg iubitor al lumii satului, care si acum devin recorduri de vinzari in licitatii, “Nimfa dormind” este un virf al creatiei grigoresciene ce isi merita locul special pe care autorul i-l rezervase la prima ei expunere din 1887.

 

Alexandru Vlahuta relateaza ca opera se numara printre preferatele lui Nicolae Grigorescu, din cea de-a doua expozitie deschisa de artist, in 1887, la Palatul Eforiei. Acesta enumera pictura printre alte cateva peisaje si o natura moarta, pe care Grigorescu le insemnase ca vandute, inainte de sosirea publicului: “[...] se grabise sa vie in ziua aceea mai de dimineata [...] sa-si asigure... in contra cumparatorilor cateva tablouri care-i erau scumpe, scumpe ca o fiinta vie, si pe care niciodata si cu nici un pret n-a vrut sa le vanda.”.

 

 

Din atelierul lui Grigorescu a cumparat-o probabil Ernest Goodwin, englez de origine si director adjunct la Banque de Roumanie, a achizitionat in decurs de douazeci de ani lucrari de Grigorescu, pe care le alegea dupa vizite repetate in atelierul sau si mai rar din expozitii.

 

Al. Vlahuta spune in monografia dedicata autorului ca printre operele din colectia Goodwin facea parte si opera prezenta, reprodusa in 1908 in calendarul Minerva sub titlul de ”Studiu” (pag. 277), numita apoi „Nimfa dormind la marginea padurii”, cea de care artistul nu intentiona sa se desparta, dar pe care a cedat-o totusi colectionarului englez. Acesta va vinde colectia sa mai multor amatori, dupa 1910 cand doreste sa se intoarca in tara de origine.

 

Despre Goldart

 

Fondata in 1997 ca galerie de arta, sub coordonarea familiei Luminita si Alexandru Ghildus, Goldart este unul dintre principalii jucatori de pe piata de arta autohtona.

 

In 2008, Goldart devine casa de licitatii numele sau fiind asociat cu una dintre cele mai mari tranzactii de arta incheiata pana in prezent in Romania – vanzarea tabloului “Doua Fete” semnat de Stefan Luchian, pentru suma de 300.000 de euro, in cadrul unei licitatii organizate in aprilie 2013. In cei peste 8 ani de activitate, Goldart a organizat peste 180 de licitatii in care a promovat peste 570 de autori contemporani.

 

Doua dintre licitatii au fost organizare in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici, fiecare cuprinzand 150-200 de opere artistice, in timp ce patru dintre licitatii au fost realizate in scop caritabil.

 

 

Anul 2016 aduce schimbari in actionariatul si managementul Goldart. Cristian Anghel, colectionar si dealer de arta, cu o experienta de 15 ani in piata de capital, asigurari si reasigurari si de 3 ani in management cultural, s-a alaturat echipei Goldart in octombrie 2015, asumandu-si managementul companiei la inceputul anului 2016.

 

Incepand din decembrie 2016, casa de licitatii Goldart si-a extins serviciile si curpinde un nou produs de investitii – vanzarile private cu randament garantat de 15%, la 3 ani.

 

Goldart lanseaza bimestrial un catalog de peste 50 de lucrari artistice – picturi si opere grafice cu valori cuprinse intre 250 de euro si 5.000 de euro – reprezentand oferta de vanzari private. Peste jumatate dintre lucrarile promovate apartin unor artisti contemporani.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri