• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Exponatul lunii la MCDR este o 'FOSILĂ VIE' de acum 150 de milioane de ani


Exponatul lunii la MCDR este o 'FOSILĂ VIE' de acum 150 de milioane de ani
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 noiembrie 2017, o nouă piesă în cadrul acțiunii „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Astfel, în această lună piesa expusă, este o mandibulă fosilă de Theriosuchus, aparține coleției de paleontologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Piesa a intrat în patrimoniul instituției MCDR în urma descoperirii ei de către reputatul paleontolog Ioan Groza, în zona Sânpetru – Tuștea (Depresiunea Hațeg, județul Hunedoara).

Theriosuchus era o adevărată fosilă vie care a trăit începând cu ultima parte a Jurasicului (aproximativ 150 de milioane de ani) şi până în prima parte a Cretacicului în China, Maroc, Scoţia, sudul Angliei şi Thailanda. După extincţie a continuat să supravieţuiască printr-un nucleu populaţional în Bazinul Haţeg. Analiza materialului fosil, fragmentar, indică talia ca nedepăşind 1 metru lungime, cu membrele lungi ce sugerează apartenenţa la specia mamiferelor mici”, precizează Dorin Cărăbeț, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Științele Naturii de la MCDR Deva.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri