• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Egipt: Arheologii au scos la lumină 27 de statui fragmentate ale zeiței cu cap de leoaică Sekhmet


Egipt: Arheologii au scos la lumină 27 de statui fragmentate ale zeiței cu cap de leoaică Sekhmet
Ministerul pentru Antichități din Egipt anunță o nouă descoperire arheologică importantă. O echipă de specialiști a descoperit în apropierea coloșilor lui Memnon din Luxor 27 de statui fragmentate ale zeiței egiptene cu cap de leoaică Sekhmet.

Descoperirea a fost făcută întâmplător, în timpul unor săpături efectuate de o misiune arheologică egipteano-europeană. Experții derulează un proiect de conservare a templului regelui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai importanți faraoni ai Egiptului antic.

Hourig Sourouzian, șeful misiunii arheologice, a declarat pentru AFP că săpăturile au demarat pe 7 noiembrie și au durat pana la sfârșitul lunii. "Starea de conservare a statuilor variază", a indicat Sourouzian.Unele statui, descoperite în straturile superioare ale solului, sunt în stare bună.

La rândul său, Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților, a menționat că “unele statui o reprezintă pe zeiță așezată pe tron, având în mâna stângă simbolul vieții, iar altele o reprezintă în picioare, cu sceptrul de papirus pe piept”.

Descoperirea arheologică a fost făcută întâmplător

Statuile sunt din granit negru și măsoară în unele cazuri până la doi metri. Misiunea condusă de Hourig Sourouzian a descoperit de la începutul săpăturilor, în anul 1998, până în prezent 287 de statui ale lui Sekhmet.

Luxor, un oraș cu o populație de o jumătate de milion de locuitori, situat pe malul Nilului în Egiptul de Sus, găzduiește rămășițele arheologice ale vechii capitale egiptene Teba.

Sekhmet, zeița cu cap de leoaică simbolizând căldura distructivă a soarelui, era temută de dușmanii săi pentru puterea sa devastatoare.

Foto- Ministry of Antiquities Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri