• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

Cumintenia Pamantului se intoarce la Muzeul de Arta


Cumintenia Pamantului se intoarce la Muzeul de Arta
Lucrarea "Cumintenia Pamantului" ar putea fi admirata din nou de public, la sfarsitul lunii iunie, in cadrul expunerii din Sala Constantin Brancusi, de la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR).

"Estimarile noastre sunt ca undeva la sfarsitul lunii iunie aceasta Sala Brancusi va putea fi din nou vizitata, incluzand 'Cumintenia Pamantului'", a declarat directorul general al MNAR, Calin Stegerean. El a explicat ca din momentul in care Ministerul Culturii a informat ca lucrarea se va intoarce la MNAR, spatiul in care se aflau expuse operele lui Constantin Brancusi a intrat, intr-o prima faza, intr-un proces de "reconsiderare". "Spatiul a constituit obiectul unui studiu pe care l-au facut colegii nostri, tinand cont si de faptul ca intreaga Galerie Nationala de Arta va intra intr-un proces de reconsiderare sub aspectul prezentarii, al selectiei operelor de arta care vor fi prezentate acolo si al inscrierii intr-o conduita muzeala, in concordanta cu bunele practici in domeniu; respectiv un plus de informatii care sa fie oferite vizitatorului, o prezentare insotita de alte materiale documentare cum ar fi fotografii, in cazul lui Constantin Brancusi, afise sau alte elemente care pot ajuta vizitatorul sa-si faca o imagine cat mai bogata despre ceea ce vede in aceasta expozitie permanenta", a spus Stegerean. Pentru Sala Brancusi a fost finalizat un caiet de sarcini, s-a inregistrat o selectie de oferte, dar "la momentul scadentei s-a prezentat un sigur proiect si acela incomplet", a adaugat directorul MNAR, mentionand ca in prezent este lansata o noua procedura de selectie.

 

Coordonatele in care trebuie sa se inscrie proiectele care se vor inscrie la concurs au fost realizate de o echipa de la Sectia de Arta Romaneasca Moderna a MNAR. "Cumintenia Pamantului face obiectul unui contract de imprumut pe care muzeul l-a incheiat cu proprietarii cu o durata de un an, a fost incheiat acest contract undeva la finalul lunii ianuarie. Eu sper ca aceasta lucrare, prin intelegere cu proprietarii, sa ramana in custodia muzeului si sa poata fi admirata de publicul vizitator", a mai spus Calin Stegerean.

 

Capodopera "Cumintenia Pamantului" este clasata in categoria Tezaur a Patrimoniului cultural national. Casa Artmark, in calitate de mandatar al proprietarilor, a inceput in 3 septembrie 2014 procedura de instiintare a Ministerului Culturii in vederea exercitiului preemptiunii, conform obligatiilor legale. Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea", marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Brancusi, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

 

"Cumintenia Pamantului" a fost cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist, a fost confiscata abuziv in 1957 de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat, se arata in catalogul pus la dispozitia publicului de Artmark in 2014. Din 2012, capodopera face din nou parte din colectia familiei Romascu.

 

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), este evaluata la suma de 30 de milioane de euro (prin raportul de expertiza realizat de expertul in arta desemnat de Tribunalul Bucuresti, de pe lista Ministerului Justitiei, sa autentifice si sa evalueze sculptura).


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri