• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

CITEȘTE! Ochiul furtunii, un roman despre profunzimile vieții de familie


CITEȘTE! Ochiul furtunii, un roman despre profunzimile vieții de familie
Grupul editorial All ne propune, în seria “Strada ficțiunii”, un roman de excepție, semnat de scriitorul australian Patrick White.

Ochiul furtunii” explorează strălucit, cu o sensibilitate copleșitoare și cu ironie mușcătoare, caracterul și motivațiile umane. A fost publicat în 1973, anul în care Patrick White a primit Premiul Nobel pentru Literatură, și a fost ecranizat în 2011 cu Geoffrey Rush, Charlotte Rampling și Judy Davis în rolurile principale.

Intriga romanului se țese în jurul octogenarei Elizabeth Hunter, cândva o femeie frumoasă și plină de viață. Acum este imobilizată la pat, în somptuoasa ei locuință din Sydney. Deși este dură, egoistă și autoritară, Elizabeth atrage în continuare admirația și respectul celor din jur. Pe slujitoare - trei infirmiere, o guvernantă și o menajeră - le înspăimântă și le fascinează în aceeași măsură.

Copii ei, Sir Basil, actor celebru aproape de pensionare, și Dorothy de Lascabanes, fosta soție a unui prinț francez, vin din străinătate pentru a-și lua rămas-bun de la mama lor muribundă și a gestiona moștenirea.

Explorând vârtejurile cumplite de dragoste și ura care definesc relațiile de familie, romanul urmărește povestea vieții lui Elizabeth Hunter. Prezentul se suprapune peste amintirile ei, într-o țesătură în care se inserează deopotrivă poveștile celorlalte personaje. Dincolo de activitatea și de statutul lor social, experiențele tuturor compun un tablou apăsător al singurătății.

The New York Times Book Review scrie despre “Ochiul furtunii” că este „frumos și impresionant. Fiecare paragraf merită atenție și oferă satisfacție pe deplin”.

La rândul său publicația The Australian îl caracterizează ca fiind “o capodoperă de un dramatism profund”.

Patrick White, scriitorul veșnic nemulțumit de scrierile sale

Patrick White ( 1912 – 1990)  este unul dintre cei mai cunoscuți autori australieni ai secolului XX. Pe parcursul vieții el s-a bucurat de aprecieri, Nicholas Shakespeare caracterizându-l ca fiind “unul dintre cei mai mari romancieri ai secolului XX, de talia lui William Faulkner, Halldor Laxness și Thomas Mann”. Și J. M. Coetzee consideră că „Patrick White este, în cele mai multe privințe, cel mai mare autor pe care l-a produs Australia vreodată".

Și presa l-a elogiat în repetate rânduri. „Pe plan internațional, Patrick White a făcut pentru literatura australiană mai mult decât oricare alt autor. Opera sa tulburătoare este reperul unui scriitor gigantic, esențialmente modern“, nota The Times; în timp ce The New York Times scria:”cea mai importantă personalitate a literaturii australiene”. The Guardian nota, la rândul său: „Patrick White este, în cel mai propriu sens, un romancier al lumii. Temele complexe ale romanelor sale sunt tratate dintr-o perspectivă și cu o energie unice”, iar The Observer l-a prezentat ca fiind “unul dintre marii magicieni ai ficțiunii […]. Viziunea lui White este vastă, iar inventivitatea sa nu are limite”.

Cu toate acestea, Patrick White s-a declarat nemulțumit de sine, afirmând la un moment dat: “Sunt sătul de mine. Mi-aș dori să nu fi scris niciodată niciun cuvânt […]. Ar fi fost mai bine dacă aș fi deschis o cantină pentru saraci”.

 O scurtă prezentare a autorului

S-a născut la Londra în timpul celor doi ani în care părinții săi se aflau în Europa, iar la treisprezece ani s-a întors în Anglia pentru a-și continua studiile la Cheltenham College. În perioada 1932 – 1935 s-a specializat în literatura franceză și germană la King’s College, University of Cambridge, după care s-a stabilit la Londra cu intenția de deveni scriitor.

Primul său roman, Happy Valley, a fost publicat în 1939, iar în 1941 a apărut The Living and the Dead. În timpul războiului a fost agent de informații în cadrul Royal Air Force în Orientul Mijlociu și în Grecia, iar după incheierea războiului s-a întors în Australia.

Respins de criticii din țara natală, care îl considerau un autor „neaustralian“, a cunoscut succesul mai întâi în Statele Unite odată cu publicarea romanelor The Aunt’s Story (1948) și The Tree of Man (1955), întâmpinate cu mare entuziasm. A urmat Voss în 1957, care avea să-l consacre pe plan internațional, aducându-i, de această dată, aprecierea publicului australian deopotrivă și Premiul Miles Franklin. Au urmat alte șapte romane, dintre cele mai cunoscute sunt The Vivisector (1970) și The Eye of the Storm (Ochiul furtunii, 1973; Editura ALLFA, 2016), două volume de povestiri, un volum de nuvele, opt piese de teatru și o autobiografie, Flaws in the Glass (1981).

În 1973, Patrick White a primit Premiul Nobel pentru Literatură „datorită unei arte narative psihologice și complexe care a introdus un nou continent pe harta literaturii“.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri