• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

CITEȘTE! Gâtul girafei vorbește despre lupta pentru supraviețuire, despre condiția omului, despre singurătate, vulnerabilitate si atasament


CITEȘTE! Gâtul girafei vorbește despre lupta pentru supraviețuire, despre condiția omului, despre singurătate, vulnerabilitate si atasament
Judith Schalansky, o tânară scriitoare din Germania, reușește să șocheze prin mesajului transmis prin cartea „Gâtul girafei”. Parcurgând acest volum, ajungi să-ți pui întrebări, să privești în jurul tău cu alți ochi și să descoperi omul altfel. Povestea este una dură, presărată cu umor negru și surprinzător de puternică.

Cartea „Gâtul girafei”, oferită de Grupul Editorial All în seria Strada Ficțiunii, stârnește în cititor o avalanșă de sentimente.

Profesoara Inge Lohmark, personajul central al romanului, nu este unul pe care să-l simpatizezi. Mai degrabă, îți provoacă milă amestecată din când în când cu dispreț. Iar uneori poți simți chiar ură pentru un om astfel construit pe interior.

Uimitor este modul în care autoarea a reușit să-și creioneze personajul cheie al cărții și la fel de uimitor este și stilul în care este relatată acțiunea romanului. Stilul adoptat de Judith Schalansky amintește de cel al cunoscutului William Golding, din „Moștenitorii”.

Liberation France nota despre “Gâtul Girafei” că “este, în același timp, o analiză despre noua Germanie, o reflecție acidă asupra școlii și adolescenței, portretul unei femei și un studiu al cazurilor concrete ce ilustrează eterna bătălie pentru supraviețuire, potrivit lui Darwin”.

La rândul său, The Irish Times scria că este „un roman extraordinar: precis, dur, amuzant și surprinzător de puternic. Inge Lohmark, o profesoară acrită, de vârstă mijlocie, nu poate vedea dincolo de sarcasmul și iritarea care o caracterizează. Cu toate acestea, este o profesoară care chiar stârnește interesul, folosindu-se de biologie ca să inspire teroare la clasă. Ea preamărește teoria evoluționistă a lui Darwin. Inge duce această teorie la extrem, astfel că nu intervine când unul dintre elevii săi este hărțuit la școală. Explicația sa e simplă: dacă nu poți să te salvezi de unul singur, nu meriți să trăiești”.

Gâtul girafei” o are în prim-plan pe Inge Lohmark, care, de mai mult de 30 de ani, este profesoară de biologie într-un sat din fosta Germanie de Est. Viața este doar o selecție naturală care se încheie cu moartea. Fiecare elev nu este decât un simplu exemplar al speciei sale. La școală și în viață, relațiile se rezumă la clase și regnuri. Din perspectiva acestei profesoare de vârstă mijlocie care nu poate vedea lumea dincolo de sarcasmul și iritarea care o caracterizează, totul se reduce la teoria evoluționista a lui Darwin. Mai mult decât atât, Inge folosește biologia pentru a instaura teroarea în relația cu elevii ei adolescenți.

Dar noua societate de după căderea Zidului Berlinului aduce schimbări neprevăzute în mijlocul acestei ordini militărești. Pentru că sunt din ce în ce mai puțini elevi, școala urmează să se închidă. Soțul lui Inge trăiește în lumea lui, preocupat numai de crescătoria de struți pe care a construit-o. Fiica ei s-a mutat în Statele Unite acum ceva vreme și încă nu are niciun plan să devină mamă. Până la urmă, toată lumea pare că rezistă cursului natural pe care ea îl explica zilnic la orele de biologie.

Contemplând de pe o treaptă superioara sistemul în care refuză cu încăpățânare să se integreze, Inge întruchipează profesorul inadaptat vremurilor în schimbare. Când începe să se intereseze de soarta unei eleve din clasa a noua, viziunea ei influențată de determinismul biologic este complet zdruncinată. Inge este nevoită să depășească cercul restrâns al principiilor sale, pentru a-și conștientiza apoi și mai acut singurătatea. De sentimentul zădărniciei nu scapă nimeni.

 

Redăm mai jos un fragment din carte:

Ce obosită se simțea dintr-odata. Ce-ar fi să se așeze? Doar puțin. Să-și rezeme capul de perete. În oglinda de deasupra chiuvetei își zărea o parte din cap. Fruntea. Ridurile. Linia părului, un păr cenușiu, de mai bine de douăzeci de ani. Să respire adânc timp de câteva minute. Cu treningul gri-albăstrui în poală. Picioarele goale, branzoase, de parcă nici n-ar fi fost vară. Își simțea palmele reci pe coapse. Căldura urca în valuri. Spre cap. O zbatere deasupra ochilor și, brusc, sudoare. Un bufeu ca la carte. Dar lucrurile astea nu apăreau în niciun manual. Adică nu trebuia să înveți asta. Cea de-a doua transformare a corpului era trecută cu vederea. Degradarea progresivă. Atrofierea canalului natal. Încetarea menstruației. Vaginul uscat. Carnea ofilită. Se vorbea mereu numai despre înflorire. Toamna. Dumnezeule. Da, era toamnă. Foșnet de frunze. De unde să mai apară acum o a doua primăvară? Era ridicol. Se aduna recolta. Se strângeau plasele. Era o atmosferă ca de Ziua Recoltei. Bucuria dinaintea pensionării. Amurgul vieții. Peste toate culmile, tăcere. Dar de unde-i venea oboseala? De la vreme sau de la prima zi de școală?

 Să o descoperim pe Judith Schalansky

Judith Schalansky s-a născut în anul 1980 la Greifswald. A studiat Istoria artei și Design comunicațional. Debutul ei literar, romanul Blau steht dir nicht (Albastrul nu te prinde), a apărut în anul 2008. În anul 2010, pentru romanul "Atlas der abgelegenenInseln (Atlasul insulelor îndepartate)" a primit premiul pentru „cea mai frumoasă carte a anului” din partea Fundației Buchkunst.

În prezent, scriitoarea locuiește în Berlin. "Gâtul girafei" este a treia sa carte, apărută în 2011, fiind prima lucrare tradusă în limba engleză.

Interesant este că Judith Schalansky nu este doar scriitoare, ea este și graficiană. Într-un interviu pentru presa străină, Judith declara că nu poate concepe scrisul fără grafică sau invers. “Eu fac cărți. IÎi imaginez cărți. Asta presupune să te gândești atât la conținut, cât și la formă. Încă de foarte tânără am scris, și apoi, în timpul studiilor de design, mi-am dat seama ce mult îmi lipsea nu doar să dau o formă lucrurilor, ci chiar să mă ocup de înfățișarea lor . Astfel, gândind asupra formei, mă întorceam din nou la conținut”.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri