• EUR 4.5975 RON
  • USD 3.8945 RON
  • POUND 5.1203 RON
Bucuresti
o

Arhiva Medievala a Romaniei: Peste 50.000 de documente anterioare anului 1600, accesibile publicului


Arhiva Medievala a Romaniei: Peste 50.000 de documente anterioare anului 1600, accesibile publicului
Universitatea din Bucuresti a lansat Arhiva Medievala a Romaniei. Astfel, peste 50.000 de documente anterioare anului 1600 pastrate in arhivele din tara vor fi accesibile prin intermediul acestei baze de date.

"Sunt, pana acum, in jur de 38.500 de unitati arhivistice, care contin multe copii si in total vor rezulta in jur de 50.000 de metadate sau fise de documente care vor fi accesibile online, gratuit pe pagina www.arhivamedievala.ro", a explicat conf. univ. dr. Marius Diaconescu, managerul proiectului, in conferinta de lansare a proiectului.

 

Diaconescu a informat ca expertii paleografi specialisti in latina, maghiara si germana au fost angajati in proiect de Universitatea din Bucuresti si Universitatea Babes-Bolyai, iar documentele in slavona, chirilica, greaca si turca au fost inventariate de specialistii Arhivelor Nationale. "Am pariat pe tineri si nu m-am inselat!", a spus el, mentionand ca marele castig al proiectului il reprezinta formarea unui corp de tineri specialisti in paleografie.

 

Directorul Arhivelor Nationale ale Romaniei, dr. Ioan Dragan, a apreciat proiectul drept "o realizare istorica'', prin intermediul caruia arhivele romanesti se vor situa la acelasi nivel cu institutii similare din Europa si din lume. "Prin includerea in platforma europeana aceasta baza de date romaneasca va fi cunoscuta pe continent si in lume", a mai spus Ioan Dragan.

 

La randul sau, conf. univ. dr. Ionut Costea, de la Universitatea Babes-Bolyai, considera ca proiectul va contribui la deschiderea catre o valorificare viitoare a surselor istoriei romanesti si europene, in timp ce directorul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti, dr. Ovidiu Cristea, a multumit initiatorilor demersului pentru faptul ca s-a usurat munca cercetatorilor institutiei prin facilitarea accesului, pana acum imposibil sau dificil, la sursele de documentare medievale.

 

Proiectul "Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Nationale ale Romaniei" este implementat de Universitatea din Bucuresti, in parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Arhivele Nationale ale Norvegiei in perioada decembrie 2014 - octombrie 2016, in cadrul Programului PA16/RO12 "Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural", finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

 

Baza de date Arhiva Medievala a Romaniei este o noutate in tara si va contribui esential la cunoasterea istoriei romanilor, ungurilor, sasilor, romilor si a altor popoare care au convietuit in acest spatiu in secolele XII - XVI prin facilitarea accesului la sursele istorice.

 

Proiectul are o valoare de aproape patru milioane de lei, iar obiectivul acestuia consta in digitizarea tuturor documentelor medievale anterioare anului 1600 pastrate in Arhivele Nationale ale Romaniei, indiferent de forma de pastrare, si crearea unei baze de date accesibile online.

 

Initial, proiectul prevedea scanarea a circa 32.000 unitati arhivistice din Arhivele Nationale ale Romaniei, care se afla in 32 de servicii judetene. Au fost identificate si scanate 38.500 unitati arhivistice, obiectivul fiind atins in proportie de 120%. Cea mai mare parte a documentelor se afla la Serviciul Judetean Cluj al Arhivelor Nationale ale Romaniei - 19.800 unitati arhivistice.

 

Pe langa documentele din Arhivele Nationale, proiectul se va extinde si la alte institutii si persoane fizice care au in proprietatea lor documente anterioare anului 1600, in functie de disponibilitatea acestora si posibilitatile tehnice si financiare, pana acum asociindu-se Biblioteca Centrala Universitara Lucian Blaga din Cluj-Napoca si Muzeul National de Istorie a Romaniei.

 

Grupul tinta al proiectului este format din: mediul academic din Romania si din Republica Moldova, dar si din Ungaria si Germania, datorita ponderii documentelor transilvanene; cercetatorii istoriei locale, profesori din invatamantul preuniversitar si pasionati de istoria locala sau regionala; comunitatile locale, deoarece o mai buna cunoastere a istoriei lor va contribui la definirea si intarirea identitatii locale.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri