• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Rata de neocupare a spatiilor de birouri moderne din Bucuresti a scazut sub 10%


Rata de neocupare a spatiilor de birouri moderne din Bucuresti a scazut sub 10%
Livrarile de spatii noi de birouri moderne din Bucuresti au fost limitate in primele trei luni ale anului, doar 11.000 de metri patrati fiind finalizati, astfel ca stocul a crescut usor, pana la nivelul de 2,55 milioane de metri patrati.

Cu toate acestea, in primul trimestru al anului, volumul total al tranzactiilor cu spatii de birouri moderne din Capitala a fost de peste 110.000 mp, de zece ori mai mare fata de livrari, 50% reprezentand cerere neta, si anume contracte noi de inchiriere si preinchiriere sau extinderi ale companiilor existente. In acest context, pentru prima oara in ultimii opt ani rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a scazut sub nivelul de 10%, pana la 9,8%, spatiile neocupate fiind de aproximativ 250.000 de metri patrati. In perioada 2009 – 2010, dupa instalarea crizei, rata de neocupare a birourilor din Bucuresti atinsese nivelul de 18%.

 

Piata de birouri din Bucuresti a avut o evolutie sanatoasa in ultimii ani, astfel ca in ciuda unei cresteri substantiale a stocului, rata de neocupare a spatiilor s-a redus sub pragul psihologic de 10%, plasandu-se in zona pietelor stabile. Acest lucru se datoreaza atat cresterii sectoarelor IT si BPO, cat si maturizarii dezvoltatorilor, care au livrat cladiri adaptate cererii actuale, in zone consacrate, cu acces la mijloace de transport in comun, astfel ca majoritatea spatiilor livrate in ultimii ani au fost rapid absorbite”, declara Madalina Cojocaru, Partner - Office Agency.

 

Rate de neocupare sub media pietei se inregistreaza in CBD (9,1%), precum si in cele mai dinamice zone din ultimii ani, respectiv Vest (4,6%) si Barbu Vacarescu – Floreasca (5,9%). Rata de neocupare a scazut in ultimii ani si in zona Pipera Nord, pana la 31%, dar se situeaza in continuare peste media pietei. Companiile din sectoarele Tehnologie si Telecomunicatii, Financiar si Manufactura/ Industrial au continuat si in primele trei luni ale acestui an sa fie cele mai dinamice.

 

Anul acesta, nivelul livrarilor de spatii moderne de birouri din Bucuresti este estimat sa depaseasca 150.000 mp, 40% din aceste spatii urmand a fi livrate in zona de Vest. O serie de proiecte au fost amanate pentru anul 2018, astfel ca pentru anul urmator expertii se asteapta la un volum al livrarilor de peste 300.000 de metri patrati. Drept urmare, se estimeaza ca la finalul anului 2018 stocul modern de birouri din Bucuresti ar putea atinge pragul de 3 milioane de metri patrati.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri