• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Primarul Iașiului a sesizat Avocatul Poporului în cazul modificărilor aduse Codului Fiscal


Primarul Iașiului a sesizat Avocatul Poporului în cazul modificărilor aduse Codului Fiscal
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că în dimineața acestei zile a sesizat Avocatul Poporului cu privire la OUG prin care s-a modificat Codul Fiscal, menționând că tot mai multe primării din țară se alătură demersului privind blocarea, în parte, a respectivei ordonanțe.

"După o muncă foarte grea, am finalizat documentația care a fost și trimisă în cursul dimineții Avocatului Poporului. Tot mai multe primării din țară vin să se alăture demersului nostru în ceea ce privește blocarea acestei ordonanțe, în parte. Noi discutăm despre interesul autorității publice locale, astfel încât să arătăm că se încalcă în mod flagrant legea. Se încalcă carta europeană a autonomiei locale, aprobată prin hotărâre de guvern în anul 2007", a declarat primarul Iașiului.

El a mai spus că, în aceeași zi, a discutat despre încălcarea unor acte normative prin aplicarea noilor măsuri fiscale și cu reprezentantul Comisiei Europene în România. "Se mai încalcă hotărârea 595/2007 privind funcționarea și atribuțiile pentru comitetul finanțelor publice locale. Exista obligația ca acest comitet să fie întrebat și consultat în vederea emiterii unei hotărâri de guvern, în condițiile în care vorbim despre descentralizare și autonomie locală. Pe 27 aprilie, prin Hotărârea 285, Guvernul a aprobat tezele prealabile ale proiectului privind codul finanțelor publice locale. Se spune acolo că în momentul promovării codului finanțelor publice locale, guvernul trebuie să prevadă creșterea cotelor defalcate din impozitele pe venit alocate bugetelor locale de la 71,5%, cât este în prezent, la 100% începând cu anul 2018", a afirmat Chirica, scrie AGERPRES.

Conform acestuia, regiunea de nord-est a țării este "atacată în mod constant de lipsa de atenție'' și se încearcă ''aducerea ei la nivelul anului 1907". "Nu vrem să fim puși în situația de a ne întoarce cu 110 ani în urmă. Nu putem șterge pe jos cu toată legislația din România pentru a satisface nevoile unui singur om. Nu vrem să fim autorități locale dependente, ci vrem să fim autorități locale autonome. Adică să putem decide într-o modalitate firească, bazată pe Constituția acestei țări, ca să nu depindem cu căciula în mână ca în 1907 în fața celor care încercau să asuprească pe toată lumea. Sper că nu ne-am întors în 1945 când s-a șters pe jos cu toți primarii aleși democratic. Sper că nu trebuie să înființăm în România o Siberia, ca să arătăm tuturor că avem un conducător suprem, iubit și dedicat nevoilor personale. Nu aș vrea să transformăm România într-o Belină", a declarat primarul municipiului Iași.

Foto- Primăria Municipiului Iași Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri