• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

De ce a respins Ministerul Finantelor ofertele băncilor la ultimele 6 licitații de titluri de stat


De ce a respins Ministerul Finantelor ofertele băncilor la ultimele 6 licitații de titluri de stat
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins ofertele dealerilor primari la ultimele 6 licitații de titluri de stat organizate în luna octombrie, într-un context caracterizat de creșterea temporară a ratelor dobânzilor din piața monetară, care a influențat și nivelul randamentelor titlurilor de stat.

"Subliniem că MFP a acoperit în mare parte nevoile de finanțare prevăzute pentru anul 2017, implementând prudent planul de finanțare aferent anului 2017, printr-o distribuire uniformă a împrumuturilor de-a lungul anului, în vederea evitării acumulării unui necesar de finanțare foarte mare pe perioade scurte de timp. În aceste condiții, nivelul disponibilităților în lei și în valută la dispoziția trezoreriei statului, aflate în soldul contului curent general al trezoreriei, acoperă actualmente peste 6 luni de necesar brut de finanțare", precizează reprezentanții MFP.

În vederea asigurării necesarului de finanțare rămas pentru anul 2017, MFP va avea în vedere, în continuare, o politică de finanțare care să limiteze eventualele efecte negative asupra condițiilor de finanțare care s-ar putea materializa în creșterea randamentelor titlurilor de stat.

La începutul anului, Ministerul Finanțelor a anunțat că intenționează emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48 - 50 miliarde de lei în acest an (14-15 miliarde de lei certificate de trezorerie cu discont și circa 34 - 35 miliarde de lei obligațiuni benchmark), 30% pe termen scurt și 70% pe termen mediu și lung.

Potrivit Ministerului Finanțelor, volumul total al împrumuturilor care urmează să fie atrase de pe piața internă este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB, care urmează să fie finanțat în proporție de circa 65% de pe piața internă și respectiv 35% de pe piața externă.

 


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri