• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

UE va anunta in 7 iunie noua versiune a Uniunii Pietelor de Capital


UE va anunta in 7 iunie noua versiune a Uniunii Pietelor de Capital
Uniunea Europeana va anunta in 7 iunie noile initiative pentru reconfigurarea proiectului sau privind Uniunea Pietelor de Capital (CMU), care vor reflecta modificarile cauzate de Brexit, a afirmat Ugo Bassi, director in cadrul diviziei pentru servicii financiare al Comisiei Europene (CE), transmite Reuters.

Confirmand informatiile difuzate miercuri de Reuters, Ugo Bassi a declarat ca mult dorita Uniune a Pietelor de Capital trebuie reevaluata din cauza iesirii Marii Britanii din UE.

 

In prezent, Londra este de departe cea mai mare piata financiara din UE dar din 2019 va iesi din blocul comunitar. "Pregatim un plan de actiune pentru CMU 2.0 care va fi publicat in 7 iunie sub forma unei revizuiri pe termen mediu, care va cuprinde masuri suplimentare ce vor fi adoptate in urmatoarele luni. Nu ne mai putem baza pe lichiditatile din Londra", a explicat Bassi la o conferinta organizata de Asociatia pentru Pietele Financiare din Europa.

 

Initiativele vor include reglementari mai simple pentru obtinerea si acordarea de finantare pe baza sistemului de tip "pasaport", considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar.

 

De asemenea, va fi extinsa supervizarea, prin atribuirea de puteri sporite autoritatilor europene de reglementare, a explicat oficialul CE. Acesta a adaugat: "Trebuie sa ne indreptam ferm spre o supervizare centralizata", scrie AGERPRES.

 

Conform unui document UE consultat de Reuters, Brexitul forteaza Uniunea Europeana sa regandeasca Uniunea Pietelor de Capital prin extinderea supervizarii si a accesului la pietele financiare globale. "Aceste evolutii necesita actiuni mai dure, o supervizare mai eficienta si asigurari ca beneficiile CMU sunt resimtite in intreaga Uniune Europeana. In mod traditional, City of London a furnizat lichiditati si servicii de risc al managementului pentru restul UE. Iesirea Marii Britanii de pe piata unica europeana intareste necesitatea si urgenta dezvoltarii si integrarii suplimentare si a Pietelor de Capital. Este necesara o reconstruire a sistemului financiar si extinderea accesului la pietele financiare globale", considera UE.

 

Anul trecut, comisarul european pentru servicii financiare a anuntat un "plan de actiune" ce contine 33 de masuri si initiative legislative, care vor duce pana in 2019 la infiintarea Uniunii Pietelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementari si costuri a tuturor statelor membre ale UE.

 

Oficialul a prezentat o propunere ce vizeaza crearea unor produse "simple, transparente si standardizate'", eligibile pentru atenuarea cerintelor de capital.

 

Prin focalizarea activelor si vinderea lor ca titluri de valoare, bancile isi pot curata bilanturile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini "crearea de locuri de munca si revenirea unei cresteri sustenabile", se arata in planul comisarului european pentru servicii financiare.

 

Uniunea Europeana vrea sa atenueze reglementarile privind capitalul impuse bancilor si companiilor de asigurari dupa criza financiara mondiala, pentru a ajuta pietele sa obtina mai multe fonduri, in vederea revitalizarii cresterii economice.

 

Organismele financiare au salutat planurile privind infiintarea Uniunii Pietelor de Capital, iar Asociatia Bancherilor Britanici, care reprezinta creditorii din cea mai mare piata europeana, a apreciat ca este un proiect pragmatic, cu termen limita clar.

 

Companiile europene acceseaza bancile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere si UE spera ca planificatele reforme vor determina firmele sa se indrepte si spre piete. Dupa criza financiara mondiala care a inceput in 2007 s-a descoperit faptul ca multe banci au fost subcapitalizate, astfel incat contribuabilii au fost nevoiti sa vina in sprijinul bancilor. Ulterior, un nou set de norme mai stricte de capital, cunoscute sub denumirea Basel III, a fost aprobat si aplicat in Europa.

 

Cu toate acestea, bancile sustin ca noile norme mai dure le forteaza sa puna deoparte rezerve mai mari in defavoarea creditelor, iar unele dintre banci sustin ca noile reguli le-au obligat sa inceteze tranzactiile cu titluri de valoare, ceea ce face pietele mai putin lichide si mai volatile.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri