• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Românii nu citesc atent documentele pe care le semnează atunci când fac credite


Românii nu citesc atent documentele pe care le semnează atunci când fac credite
Românii sunt conștienți de faptul că ar trebui să citească atent orice document înainte de a-l semna, dar numai 67% spun că fac acest lucru.

O cercetare Provident indică faptul 96% dintre români consideră că e important să citească foarte atent orice document înainte să-l semneze, fie că este vorba despre un contract pentru achiziția locuinței sau pentru vânzarea unor bunuri, despre un contract de credit sau despre contractul de muncă.

Cu toate acestea, doar 67% spun că citesc cu atenție contractele de fiecare dată, iar 54% recunosc chiar că au trecut prin cel puțin o situație în care au semnat un document fără să-l citească, relevă un sondaj desfășurat de Provident la nivel național, pe un eșantion de 1.218 respondenți.

Două treimi dintre participanții la sondaj spun și că fiecare semnătură este importantă, inclusiv cele pe documente uzuale cum ar fi procese verbale, facturi sau copii după documente originale și că acordă mare atenție atunci când semnează un document. În același timp, 4 din 5 spun că nu au lăsat pe altcineva să semneze în locul lor, indiferent de document, și nici nu ar fi de acord să facă acest lucru în viitor.

Cea mai importantă semnătură din viața unei persoane este cea de pe contractul de credit, susțin 26% dintre respondenții la sondajul Provident, în timp ce alți 25% cred că semnătura pe certificatul de căsătorie este cea care contează cel mai mult. În același timp, 19% consideră importantă semnătura de pe contractul de vânzare a unui bun personal, 13% pe cea de pe certificatul de naștere al copilului, 11% susțin că este semnătura de pe contractul de cumpărare a unui bun personal, iar 8% cea de pe contractul de muncă.

În acest context, pentru 64% dintre români este important să știe că instituția financiară de la care au luat sau se gândesc să ia un împrumut acționează responsabil atunci când oferă produse financiare clienților săi.

Sondajul a fost desfășurat online în octombrie 2017, pe un eșantion de 1.218 respondenți din toată țara, dintre care 59% sunt angajați și 5% sunt antreprenori. Doar 22% au luat în ultimii cinci ani un împrumut de la o instituție financiară nebancară cum este Provident.

Foto-Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri