• EUR 4.6327 RON
  • USD 3.9431 RON
  • POUND 5.2626 RON
Bucuresti
o

Fed pastreaza la acelasi nivel rata dobanzii


Fed pastreaza la acelasi nivel rata dobanzii
Rezerva Federala a SUA a mentinut miercuri dobanda de politica monetara la un interval cuprins intre 0,75% si 1%, dar a minimalizat cresterea economica slaba din primul trimestrul din acest an si a accentuat soliditatea pietei fortei de munca, un semn ca ar putea inaspri politica monetara in iunie, transmite Reuters.

Cheltuielile de consum au continuat sa fie solide, investitiile companiilor sunt stabile, inflatia este aproape de tinta Fed (aproximativ 2%), iar incetinirea din primele trei luni ale acestui an este probabil tranzitorie, se arata in comunicatul Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale (FOMC). Institutia apreciaza ca piata fortei de munca continua sa se intareasca, chiar daca activitatea economica a incetinit.

 

Economia americana a inregistrat in primul trimestru al acestui an cel mai slab ritm de crestere din ultimii trei ani, in conditiile in care americanii si-au redus achizitiile de bunuri de folosinta indelungata, arata o estimare preliminara publicata recent de Departamentul american al Comertului.

 

Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, in perioada ianuarie-martie 2017, Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat o crestere anuala de 0,7%, dupa un avans de 2,1% in ultimul trimestru al anului trecut.

 

Analistii se asteptau ca economia americana sa incetineasca, dar nu atat de mult, mizand, in medie, pe un avans de 1,1%. In primul trimestru al acestui an, cheltuielile consumatorilor, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au crescut cu 0,3%, dupa un avans de 3,5% in perioada octombrie-decembrie 2016, noteaza AGERPRES.

 

Este vorba despre cea mai mica crestere a cheltuielilor de consum inregistrata dupa ultimul trimestru din 2009, cand SUA tocmai iesea din recesiune. In primele trei luni ale acestui an, americanii au achizitionat in special mai putine automobile si bunuri de folosinta indelungata.

 

In aceste conditii, cheltuielile de consum nu au avut decat un aport de 0,23 puncte procentuale la cresterea economica din primul trimestru. Noile proiectii arata ca Fed se asteapta la trei noi majorari ale dobanzii in 2017. Inflatia va atinge 1,9% anul viitor si 2% in 2018, estimeaza Rezerva Federala a SUA.

 

Foto: Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri