• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Ce recomanări face BNR în legătură cu Prima Casă?


Ce recomanări face BNR în legătură cu Prima Casă?
În Raportul asupra stabilității financiare, Banca Națională a României ( BNR) a făcut câteva recomandări legate de viitorul programului Prima Casă.

Specialiștii BNR sunt de părere că este utilă revizuirea condițiilor de accesare a programului Prima Casă, în sensul orientării către debitorii cu un venit salarial sub un plafon prestabilit, care urmăresc să își achiziționeze o locuință sub o valoare reglementată și în condițiile unui grad de îndatorare sustenabil.

Raportul menționează că programul Prima Casă s-a îndepărtat de la scopul său de program social, în condițiile în care perioada de restrângere a accesului la finanțare ca urmare a crizei economice s-a încheiat și costurile de finanțare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor, creditele Prima Casă sunt acordate și persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4.000 de lei) și debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatorați.

În plus, programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinței achiziționate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuință permanentă.

Volumul de credite Prima Casă se menține majoritar, atât la nivelul de stoc, cumulând 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar și ca pondere în volumul de credit nou acordat în prima parte a anului în curs (circa 65%).

Foto-Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri