• EUR 4.6551 RON
  • USD 3.9650 RON
  • POUND 5.2461 RON
Bucuresti
o

Bancile nu vor schimba conditiile de acordare a creditelor ipotecare


Bancile nu vor schimba conditiile de acordare a creditelor ipotecare
Un sondaj realizat de Banca Na?ionala a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei evidentiaza faptul ca se vor inaspri usor conditiile de creditare n cazul imprumuturilor de consum acordate populatiei in primul trimestru al acestui an, dupa o evolutie similara la finalul anului trecut.

In cazul creditelor ipotecare se vor mentine standardele anterioare, dupa doua trimestre de relaxare.

 

"Institutiile de credit au inasprit standardele de creditare in T4/2016 pentru creditele de consum acordate populatiei si le-au mentinut neschimbate pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri (credite ipotecare). (...) Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit anticipeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare pentru creditele de consum si mentinerea neschimbata a acestora pentru imprumuturile ipotecare", reiese din sondajul citat. Cu toate acestea, cererea de credite s-a majorat semnificativ atat in cazul imprumuturilor de consum acordate populatiei, cat si pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, in ultimul trimestru al anului trecut. "Standardele de creditare pentru imprumuturile ipotecare s-au mentinut neschimbate in T4/2016 dupa o relaxare semnificativa in trimestrul anterior. Evolutia din ultimele doua trimestre denota incheierea unui scurt ciclu de inasprire importanta a standardelor de creditare aferente imprumuturilor ipotecare in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite", se mai arata in documentul citat.

 

De asemenea, pentru T4/2016, bancile au mentionat factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR, in special cerintele privind evaluarea bonitatii debitorilor (ca urmare a Regulamentului BNR nr. 5/2016 pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012) ca fiind la baza deciziei de inasprire a standardelor de creditare atat ipotecare, cat si de consum.

 

In acelasi timp, institutiile de credit au considerat ca modificarea concurentei din sectorul bancar a avut un aport pozitiv in relaxarea standardelor de creditare pentru imprumuturile ipotecare. In aceste conditii, rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in scadere semnificativa in cazul creditelor ipotecare si in crestere importanta pentru creditele de consum. In ceea ce priveste preturile de pe piata imobiliara, din raportarile bancilor reiese ca acestea s-au majorat semnificativ in T4/2016, dar in urmatorul trimestru se vor mentine relativ constante.

 

"In pofida cresterii preturilor imobilelor rezidentiale, cererea pentru creditele de achizitie de locuinte si terenuri a crescut semnificativ in T4/2016, conform asteptarilor formulate in trimestrul anterior, insa pentru urmatoarele trei luni bancile au estimat o stabilizare a cererii de credite ipotecare", se mai arata in raport.

 

Pe de alta parte, in pofida estimarilor de inasprire a standardelor de creditare, pentru T1/2017, bancile preconizeaza cresterea cererii de imprumuturi de consum destinate populatiei.

 

Potrivit raportului BNR, in zona euro, in T4/2016, standardele de creditare pentru creditele ipotecare s-au mentinut neschimbate, in timp ce in cazul creditelor de consum, acestea au continuat sa se relaxeze.

 

Previziunile pentru urmatorul trimestru arata ca standardele de creditare pentru toate tipurile de credite destinate populatiei se vor relaxa. Pentru firme, conditiile de creditare au fost pastrate la un nivel similar perioadelor anterioare, cu exceptia creditelor pe termen lung adresate companiilor mari, pentru care s-a inregistrat o relaxare moderata.

 

Pe de alta parte, cererea de credite destinate companiilor nefinanciare a inregistrat un avans moderat. In urmatoarele trei luni, la nivelul companiilor nefinanciare, bancile prognozeaza mentinerea constanta a standardelor de creditare, concomitent cu o stabilizare a cererii.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri