• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Succes românesc:Șapte elevi de la Colegiul 'Tudor Vianu' au ajuns în finala unei competiții NASA


Succes românesc:Șapte elevi de la Colegiul 'Tudor Vianu' au ajuns în finala unei competiții NASA
Șapte elevi din clasa a X-a au reușit să ajungă în etapa finală a competiției internaționale de informatică Zero Robotics, care se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia. Scopul concursului, organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT, este programarea roboților SPHERES - sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Faza finală a competiției va avea loc pe 10- 12 ianuarie la Torino, Italia, unul dintre cele patru puncte de supraveghere modială.

Echipa, formată din elevi ai clasei a X-a, a participat pentru prima dată la acest concurs și este o premieră ca o echipă atât de tânără să ajungă în faza finală.

Concursul a debutat online, pe site-ul oficial al competiţiei. Elevii au trebuit să programeze roboţii SPHERES și să rezolve o anume problemă propusă de organizatori. După mai multe etape eliminatorii, desfășurate ȋntr-un mediu virtual ce simulează realitatea, au fost selectate echipele finaliste. Ȋn această ultimă etapă, un astronaut aflat la bordul ISS conduce, în condiţii de microgravitaţie, turnirul ȋn care se ȋnfruntă roboţii programaţi de elevii acestor echipe.

Elevii români finaliști, invitaţi ȋn Torino, Italia, vor intra în legătură directă cu oamenii de ştiinţă de la MIT şi de pe Staţia Spaţială Internaţională şi vor urmări live competiţia transmisă de la bordul ISS.

Micii informaticieni români au fost coordonați de  Ioana Stoica, profesor de fizica de peste 20 de ani la Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", un cadru didactic deosebit, pasionată de ceea ce face și pentru care prilejul de a lucra cu elevi de excepţie și diversele provocări cu care se confruntă reprezintă cel mai frumos aspect al profesiei.

Nu te poți pregăti pentru concurs pe ultima sută de metri, este nevoie de o muncă temeinică și continuă pe parcursul mai multor ani. Noi lucrăm în acest sens cu elevii, săptămânal în cadrul cercurilor și avem noroc de o echipă extraordinară de elevi, toți olimpici la matematică, fizică sau informatică, care au rămas în aceeași formulă încă din clasa a cincea, și acum, după atâția ani de pregătire, numele lor vor fi rostite de către adevărații astronauți de pe navetele NASA”, a declarat Ioana Stoica.

Pentru a patra oară, numele Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu"va fi rostit pe Staţia Spaţială Internaţională !

Dincolo de munca elevilor stă și susținerea Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu" prin activitatea susţinută a profesorului coordonator Ioana Stoica precum și a parințiilor care suportă cheltuielile de deplasare pentru competiție și care se implică în mod activ în formarea viitoarelor cariere ale acestor copii minunați: Coman Andrei, Crăciun Mihai, Diaconu Andrei, Magan Alexandru, Popovici Robert, Stoica Alexandru, Ulmeanu Vlad.

Este o experiență unică, a fost prima dată când am participat la o competiție atât de importantă, am avut emotii, nu aveam mari speranțe, dar am muncit foarte mult și suntem fericiţi că am reușit. Pregătirea noastra a început în urmă cu mulți ani. Pentru codul pe care l-am scris am muncit zilnic de la câteva ore în sus, chiar şi toată ziua. Acum, suntem pregătiți practic și moral pentru faza finală și desigur ne dorim să aducem titlul în România”, a declarat Alexandru Stoica, unul dintre membrii echipei de tineri informaticieni.

Copiii se gândesc să continue studiile la universităţi din afara tării şi sunt de părere că au parte de o foarte bună pregătire până la acest nivel, dar că ar putea face și învăța mult mai mult.

Am invățat foarte multe din această experiență, am vazut multe moduri diferite de gândire care m-au ajutat să îmi schimb perspectiva asupra domeniului și a carierei pe care vreau să o urmez. Este altceva când interacționezi direct cu oamenii cu are ți-ai dori să te identifici”, susține Vlad Ulmeanu, un alt membru al echipei.

Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu" nu este la prima participare la această competiție internationala. De fiecare dată s-a calificat în faza finală, dar în acest an sunt hotărâți să obțină marele titlu.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri