• EUR 4.6327 RON
  • USD 3.9431 RON
  • POUND 5.2626 RON
Bucuresti
o

Ministrul Educatiei: Trebuie sa formam profesori


Ministrul Educatiei: Trebuie sa formam profesori
Ministrul Educatiei Nationale, Mircea Dumitru, a declarat luni, la Brasov, in cadrul unei dezbateri, ca sistemul educational trebuie "reformat si imbunatatit", in momentul de fata, pasul necesar care trebuie facut fiind acela de a "forma profesori".

"Este vorba despre mai multe elemente care trebuie coordonate, coroborate astfel incat, intr-un viitor nu foarte indepartat, sa avem profesori care sa fie motivati, bine pregatiti, competitivi. O scoala are nevoie de profesori buni. Nu poti sa ai o scoala buna fara sa ai profesori buni. Tot acest sistem din care fac parte elevi, profesori, parinti, autoritati locale, autoritati publice trebuie reformat, imbunatatit. Ne putem intreba care este in momentul de fata lucrul cel mai important care trebuie facut si cred ca, in momentul de fata, pasul pe care trebuie sa-l facem este acela de a forma profesori. Avem nevoie sa-i angajam si sa-i tinem in sistem pe cei mai buni absolventi ai programelor universitare si nu doar pe cei care, pentru o perioada vremelnica, nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca mai bine platit, cu un prestigiu mai ridicat (...)", a afirmat ministrul Educatiei Nationale, in cadrul dezbaterii  "Cariera didactica in invatamantul preuniversitar", care s-a desfasurat la Universitatea Transilvania.

 

In context, el a precizat ca aceasta intalnire regionala ofera posibilitatea de a discuta "despre un profil educational al cadrului didactic in invatamantul preuniversitar, ce genuri de calitati si aptitudini ar trebui sa aiba profesorul care se afla la catedra si formeaza generatiile actuale si viitoare" si ca este foarte important sa se discute despre formarea continua a cadrelor didactice si despre evaluarea performantelor, sa fie evaluate atractiile carierei didactice.

 

"Consider ca scoala nu trebuie sa ramana in continuare doar un mecanism de transmitere pasiva a informatiei, doar o modalitate prin care elevii stocheaza informatia ca apoi sa o transmita la tot felul de testari nationale. Cred ca relatia dintre profesor si elev trebuie sa fie una de formare, de implicare si de modelare", a punctat ministrul.

 

Acesta considera ca profesorii au nevoie de o pregatire integrata si este de parere ca formarea initiala trebuie sa aiba loc asa cum prevede legea, la nivelul unui masterat educational.

 

Totodata, pentru a avea profesori capabili de a lucra cu elevi diferiti, cu nevoi diferite, este nevoie ca acestia sa aiba salarii corespunzatoare efortului pe care-l fac, a mai spus ministrul Educatiei. "Este foarte costisitor si ineficient sa formam profesori de o singura disciplina. Este ineficient sa-i formam pe toti profesorii pe un curriculum aproape identic. Un profesor care preda o disciplina de cultura generala in gimnaziu nu poate avea acelasi traseu profesional cu un cadru didactic care se pregateste sa predea disciplina de specialitate la un liceu tehnologic. Avem nevoie de trasee alternative insotite de flexibilitate, insotite de scheme corespunzatoare de finantare", a mai afirmat Mircea Dumitru, noteaza AGERPRES.

 

El a subliniat ca performanta in educatie nu inseamna doar excelenta, ci si capacitatea de a lucra cu elevi din medii defavorizate, de a reusi mentinerea lor in scoala cat mai mult posibil pentru a evita abandonul sau de a le creste capacitatea si sansele de reusita in viata scolara. "Cred ca este mare nevoie sa ne concentram asupra acestor probleme sociale. Pot sa va spun ca, in ultimii 10 - 15 - 20 de ani, nu mai avem candidati la Universitatea Bucuresti care sa fi absolvit o scoala din mediul rural. Suntem in situatia in care se produc diferentieri sociale si stratificari care provin din lucruri care nu tin nici de talentul si nici de aspiratiile tinerilor, ci tin de nesansa de a proveni din mediu dezavantajat. Cred ca este rolul statului, al Guvernului, sa investeasca in aceasta directie pentru ca un sistem de educatie national nu este un sistem care sa intereseze doar copiii superperformanti", a explicat Mircea Dumitru.

 

La intalnirea de la Brasov participa elevi, parinti, cadre didactice din invatamantul preuniversitar si universitar, reprezentanti ai Departamentului Educatie si Cercetare - Administratia Prezidentiala, ai Agentiei Romane pentru Asigurarea calitatii in Invatamantul Preunivesitar, reprezentanti ai Coalitiei pentru Educatie.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri