• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Experți internaționali selectați de Banca Mondială vor evalua toate școlile doctorale din România


Experți internaționali selectați de Banca Mondială vor evalua toate școlile doctorale din România
Controversele legate de școlile doctorale din România s-ar putea încheia, având în vedere că s-a decis ca toate cele 210 școli doctorale să fie evaluate și de o comisie de experți internaționali propuși de o structură a Băncii Mondiale care se ocupă de învățământul superior.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că din comisia de evaluare a școlilor doctorale vor face parte membri ai corpului academic și universitar din România, de la Ministerul Educației, de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), precum și o echipă de consultanți internaționali specializați pe învățământ superior.

"Toate cele 210 școli doctorale vor fi evaluate, conform legii, cu susținerea tuturor celor implicați în acest proces. Este vorba de universități, în primul rând, de Ministerul Educației, de ARACIS, consultanți internaționali selectați de o structură a Băncii Mondiale. Se va realiza, conform legii, această evaluare în toate cele 210 școli doctorale: sunt 203 școli doctorale în universități publice de stat, una la nivelul Academiei Române, șase aparțin de universități private", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Evaluarea școlilor doctorale se va efectua pe patru paliere. "În primul rând se va evalua resursa umană. Este vorba de calitatea conducătorului de doctorat, măsurată prin diverși indicatori foarte clari, cum ar fi producția științifică. Pe palierul doi, calitatea infrastructurii de cercetare, de care dispun cele 210 școli doctorale. Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel științific al finalizării fiecărei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand pe parcursul stagiului de pregătire a publicat câte articole științifice vizibile internațional. (...) Va fi o analiză și statistică a tezelor de doctorat, pe fiecare școală doctorală, în sensul numărul studenților admiși versus câți studenți doctoranzi au finalizat. Pe palierul patru, procedurile de asigurare a calității, inclusiv asigurarea regulilor de etică în cercetarea științifică. Aici sunt cuprinse și cazurile acestea care sunt total nefericite și pe care ni le dorim cu toții a fi înlăturate, de plagiat", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Evaluarea școlilor doctorale se va face pe paliere

Costurile de evaluare diferă de la o țară la alta, însă plata experților internaționali trebuie făcută la "tarife europene". "Estimăm că evaluarea fiecăreia din școlile doctorale să fie undeva între 10.000 și 15.000 de euro. Sperăm să fie doar atât. Nu se îmbogățește careva. Acoperă doar costurile derulării acestei operațiuni", a declarat Sorin Cîmpeanu.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri