• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Ce prevede legea manualului școlar?


Ce prevede legea manualului școlar?
Guvernul a adoptat un proiect de lege care reglementează regimul manualului şcolar de bază în învăţământul preuniversitar.

Actul normativ prevede că proiectele de manuale şcolare sunt realizate de către autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în vederea evaluării calităţii ştiinţifice.

Evaluarea manualelor se organizează prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecţie. Manualele şcolare admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma edu.ro, cu scopul de a selecta manualul şcolar de bază prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului.

Totodată, MEN achiziţionează conceptul şi conţinutul manualului şcolar de bază de la autori/coautori, iar manualele şcolare de bază, în format pdf şi în varianta digitală interactivă, vor putea fi accesate şi de pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii Şcolare Virtuale, devenind resurse educaţionale deschise.

Înainte de reeditare, fiecare manual şcolar va fi reevaluat de grupuri de experţi. Prin derogare de la Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, utilizarea în manualele şcolare de bază de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau ştiinţifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, precum şi de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoştinţă publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menţionarea sursei şi a autorului. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru.

Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi adoptat în procedură de urgenţă.

Foto-Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri