• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

De ce ar trebui schimbată legea societăților comerciale? 384 de firme din România au acțiuni la purtător și sunt racordate la banul public


De ce ar trebui schimbată legea societăților comerciale? 384 de firme din România au acțiuni la purtător și sunt racordate la banul public
Problema acțiunilor la purtător este puțin cunoscută în România. Datele RoAction arată că în țara noastră funcționează 384 de societăţi care au acţiuni la purtător. Cele mai multe dintre ele sunt conectate la banul public.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, trebuie explicat ce înseamnă acțiunile la purtător. Acțiunile la purtător sunt titluri nenominale, care pot fi transmise de la o persoana la alta, în orice moment, fără să existe o evidență fiscal-contabilă în acest sens.

Europarlamentarul Cătălin Ivan este și președintele RoAction

Problema apare atunci când aceste societăți aparțin unor persoane care își acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste”, explică europarlametarul Cătălin Ivan, preşedintele RoAction.

Din cauza acestui risc mai multe țări au ales să interzică societățile care au acţiunile la purtător. Este cazul Belgiei, care a luat această decizie în 2008. Măsuri similare au fost adoptate și de Cehia, în 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, în 2015 şi Portugalia în 2017.

Sunt necesare 100.000 de semnături pentru interzicerea acțiunilor la purtător

La noi a fost lansată campania de strângere de semnături de la cetățenii români pentru interzicerea totală pe teritoriul României a folosirii acțiunilor la purtător prin modificarea a legii societăților comerciale (nr.31/1990). RoAction, Funky Citizens, Rise Project, Transparency International, Frontline şi Blocul Naţional Sindical au demarat strângerea de semnături.

Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnături pentru a deveni propunere legislativă şi să ajungă în Parlament. În plus, cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru UE încă din iunie 2017.

Foto-Pixabay.com și Cătălin Ivan Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri