• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

PeliFilip a obținut în primă instanță anularea unei prevederi legale prin care ANSVSA a instituit o contravenție


PeliFilip a obținut în primă instanță anularea unei prevederi legale prin care ANSVSA a instituit o contravenție
PeliFilip a reprezentat cu succes un furnizor primar de mijloace oficiale de identificare a animalelor într-un litigiu privind anularea unei prevederi dintr-un act administrativ normativ în baza căreia furnizorul a fost sancționat contravențional de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA).

Ne bucurăm că decizia Curții de Apel București este una favorabilă clientului nostru. Argumentele noastre principale au vizat faptul că prevederea legală atacată ascunde o veritabilă contravenție „deghizată” sub denumirea de abatere și faptul că prin ordine ale președintelui ANSVSA nu pot fi instituite și sancționate contravenții”, a declarat Adina Torje, associate PeliFilip.

Curtea de apel București a dispus anularea în parte a pct. 16.2 teza I din Anexa 2 la Ordinul nr. 39/28.04.2010 emis de preşedintele ANSVSA, în privinţa instituirii abaterii şi a sancţiunilor pentru furnizorii primari. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă, fiind supusă recursului.

Ordinul președintelui ANSVSA nr. 39/28.04.2010 stabilește obligația furnizorilor primari de a verifica, înainte de a elibera mijloace oficiale de identificare duplicat, dacă a fost înregistrat un eveniment de pierdere a mijlocului oficial de identificare inițial în exploatația pentru care acesta a fost solicitat și dacă animalul respectiv este prezent în această exploatație.

Prevederea legală anulată în parte de Curtea de apel București stabilește că nerespectarea acestei obligații reprezintă abatere și se sancționează cu retragerea dreptului furnizorilor primari de a mai comercializa mijloace oficiale de identificare pe teritoriul României, iar în cazul furnizorilor secundari, cu retragerea calității de furnizor secundar.

Potrivit OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, constituie contravenție fapta stabilită și sancționată prin lege, ordonanță sau hotărâre a Guvernului, respectiv prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene (acte normative adoptate de organe colegiale).

Echipa PeliFilip a fost supervizată de Cătălin Alexandru, partener, și formată din Adina Torje, associate, și Alexandra Vâlcelaru, associate.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri