• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Investiție în sud-vestul țării:Clariant construiește o unitate de producție a etanolului celulozic sunliquid® în România


Investiție în sud-vestul țării:Clariant construiește o unitate de producție a etanolului celulozic sunliquid® în România
Clariant, unul dintre liderii mondiali în producția de produse chimice specializate, a anunțat aprobarea de către Consiliul Director a investiției pentru construcția unei unități de producție a etanolului celulozic din reziduuri agricole, folosind tehnologia sunliquid®.

Noua unitate de producție cu o capacitate anuală de 50.000 de tone va fi construită în sud-vestul României. 

Clariant investește permanent în dezvoltarea de produse sustenabile și soluții inovatoare, cum este sunliquid®. Acest proces de pionierat demonstrează posibilitatea de a produce biocarburanți în mod eficient și sustenabil și are un potențial uriaș ca platformă tehnologică pentru o gamă largă de materiale pe bază de componente biologice. Acest lucru ilustrează încă o dată succesul strategiei de inovație Clariant, deoarece această tehnologie oferă un potențial suplimentar de dezvoltare a unui portofoliu care era deja puternic”, a declarat Christian Kohlpaintner, membru al Comitetului Executiv Clariant.

Clariant a înființat o nouă divizie, Biocarburanți și Produse Derivate, parte a domeniului de activitate Cataliză, care se va ocupa de comercializarea bioetanolului, licențelor și enzimelor. Începând din ianuarie 2018, toate activitățile și cheltuielile legate de platforma tehnologică sunliquid® vor fi transferate către divizia Biocarburanți și Produse Derivate.

În luna septembrie a acestui an, Clariant a anunțat un alt pas de succes în sensul creșterii atractivității comerciale a tehnologiei sale sunliquid®, prin semnarea primului acord de licență tehnologică cu Enviral, membru Envien Group. „După cinci ani de funcționare a unității de producție pre-comercială sunliquid® din Straubing, Germania, și după demonstrarea procesului, suntem gata acum să trecem la următorul nivel. Este un pas foarte important făcut pe o piață atractivă și un progres semnificativ în comercializarea cu succes a acestei tehnologii foarte inovatoare și sustenabile”, explică Markus Rarbach, directorul noii divizii Biocarburanți și Produse Derivate din cadrul Clariant.

Investiția aduce, de asemenea, importante beneficii economice pentru regiune. Prin aprovizionarea cu materie primă de pe plan local, emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse la maxim, iar în regiune vor apărea oportunități noi de afaceri pe întregul lanț valoric.

Următoarele etape sunt reprezentate de studiile de inginerie detaliate în vederea demarării construcției, care este planificată pentru 2018. Anticipăm că fabrica va livra primul său set de produse în anul 2020. Se așteaptă vânzări ale etanolului celulozic sunliquid® de ordinul zecilor de milioane de euro. Această realizare face parte din și este rezultatul experienței Clariant în inovarea biotehnologiei.

Noua unitate va procesa anual, la capacitate maximă, aproximativ 250.000 de tone de paie (de grâu și alte cereale), care vor fi achiziționate de la fermierii locali. Produsele colaterale obținute în cadrul procesului vor fi utilizate pentru producerea de energie regenerabilă, scopul fiind de a obține independența energetică a fabricii față de combustibilii fosili. Astfel, etanolul celulozic rezultat este un biocarburant avansat aproape neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Etanolul celulozic este un biocarburant avansat și sustenabil, fiind aproape neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Este produs din reziduuri agricole, cum sunt paiele de grâu și resturile de porumb care sunt preluate de la fermieri. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice, apoi în etanol celulozic prin fermentarea zaharurilor. Folosind reziduuri agricole, etanolul celulozic poate crește gama de materii prime utilizate în producția actuală de biocarburanți și poate îmbunătăți performanțele. Zaharurile celulozice pot reprezenta, de asemenea, punctul de plecare pentru producția de substanțe chimice pe bază de componente biologice în viitor.

Tehnologia sunliquid® oferă un concept de proces complet integrat construit pe o tehnologie de producție consacrată. Caracteristicile tehnologiei inovatoare, precum producția integrată de materii prime și enzime specifice procesului și fermentarea simultană a zaharurilor C5 și C6, oferă cele mai bune performanțe comerciale din această clasă.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri