• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Recordul Gazprom.Grupul a avut în 2017 exporturi de 194 miliarde de metri cubi în Europa


Recordul Gazprom.Grupul a avut în 2017 exporturi de 194 miliarde de metri cubi în Europa
Alexei Miller, directorul general de la Gazprom, a anunțat că grupul rus a înregistrat anul trecut o creștere a exporturilor de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.Majorări semnificative au fost raportate și la nivelul producției de gaze naturale a Gazprom, care a crescut anul trecut cu 12,4% până la 471 de miliarde metri cubi.

"În 2017, potrivit datelor preliminare, Gazprom a produs 471 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 12,4% mai mult decât în 2016. Aceasta este cea mai bună dinamică de creştere din istoria companiei. În termeni absoluţi, producţia a crescut cu 51,9 miliarde metri cubi. 2017 a fost anul în care Gazprom a stabilit un nou record la capitolul exporturi. Potrivit datelor preliminare, în 2017, compania furnizat o cantitate de 193,9 miliarde metri cubi de gaze către ţările care nu sunt membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). Este vorba de o cantitate cu 14,6 miliarde metri cubi (8,1%) peste precedentul record de 179,3 miliarde metri cubi înregistrat în 2016", a spus Miller.

Pentru anul în curs, grupul controlat de statul rus și-a propus să exporte în Europa cel puţin 180 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Un astfel de volum ar fi al doilea cel mai mare din istoria companiei, după cel record de peste 190 de miliarde metri cubi atins în 2017.

Oficialii Uniunii Europene sunt decişi să diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi să reducă dependenţa de Rusia şi, în acest sens, promovează extinderea porturilor capabile să primească nave care transportă gaze naturale lichefiate din SUA. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

Foto-Gazprom Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri