• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Autoritățile SUA au blocat tranzacția prin care compania chineză Alibaba Group vrea să preia MoneyGram


Autoritățile SUA au blocat tranzacția prin care compania chineză Alibaba Group vrea să preia MoneyGram
Una dintre tranzacțiile anului 2018 a fost blocată de autoritățile SUA. Comisia pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS) nu a probat afacerea prin care Financial Services, divizia financiară a gigantului chinez de comerţ online Alibaba Group Holding, a vrut să preia firma americană de transfer de bani MoneyGram.

Cele două părți implicate în tranzacție au explicat, într-un comunicat de presă, că oferta de preluare, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, făcută de Ant Financial pentru MoneyGram nu a primit aprobarea Comisiei pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS), care s-a declarat îngrijorată de siguranţa datele care pot fi utilizate pentru a-i identifica pe cetăţenii americani.

"În pofida eforturilor noastre de a lucra în mod constructiv cu Guvernul american, a devenit clar că CFIUS nu va aproba această fuziune", a declarat directorul general de la MoneyGram, Alex Holmes.

Stoparea acestei afaceri reprezintă o grea lovitură pentru fondatorul şi CEO-ul Alibaba, Jack Ma, care vrea să extindă operaţiunile internaţionale Ant Financial, pe fondul competiţiei acerbe pe piaţa chineză din partea platformei rivale WeChat. Jack Ma a promis în luna ianuarie 2017 că va crea un milion de locuri de muncă în SUA.

Presa internațională relatează că, în ultima perioadă, Guvernul SUA şi-a înăsprit opoziţia faţă de preluarea companiilor americane de către societăţi chineze, într-un moment în care preşedintele Donald Trump vrea să pună presiune pe autorităţile de laBeijing în dosarul nord-coreean şi în domeniul schimburilor comerciale.

Blocarea preluării MoneyGram vine după ce CFIUS s-a opus preluării companiei de asigurări Genworth Financial de către China Oceanwide Holdings Group pentru 2,7 miliarde de dolari, precum şi a prelucrării firmei de marketing AppLovin de către fondul chinez Orient Hontai Capital în schimbul sumei de 1,4 miliarde de dolari sau a producătorului american de chipuri Lattice Semiconductor Corp de către fondul chinez Canyon Bridge Capital Partners pentru 1,3 miliarde de dolari.

"Cel mai probabil, MoneyGram va fi vândută unei alte companii, iar Euronet şi-a manifest în trecut interesul în trecut", a declarat Gil Luria, analist la D.A. Davidson & Co.

La rândul lor, reprezentanții Euronet au apreciat că există "o logică comercială evidentă într-o combinaţie cu MoneyGram", dar au adăugat că nu există nicio garanţie că va fi făcută o ofertă sau că va fi încheiată o tranzacţie.

MoneyGram este un furnizor global de servicii inovatoare de transfer al banilor, fiind recunoscut la nivel internaţional ca o conexiune financiară între prieteni şi membrii familiei. Cei care utilizează serviciile MoneyGram pot primi şi transfera bani cu uşurinţă, fie online, de pe calculator sau telefon mobil, fie la chioşcuri sau magazine locale. MoneyGram, companie cu sediul în Dallas, are aproximativ 350.000 de birouri în peste 200 de ţări.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri